MOPAN Suceava
Galerie foto41 poze în acest set

Când vine vorba de arta încondeierii ouălor te gândești în primul rând la Bucovina. E patria oălor încondeiate sau închistrite cum se spune, e zona în care acest meșteșug este păstrat cu sfințenie din generație în generație. Din mâinile oamenilor acestor locuri ies adevărate opere de artă. Ouăle încondeiate din Bucovina și-au găsit recunoaștere nu numai națională ci și internațională. Cred că nu este turist care să fi vizitat zona, fie român, fie străin, și care să nu fi plecat de aici cu cel puțin un ou încondeiat drept suvenir. Una  din zonele recunoscute în arta încondeierii ouălor este Brodina. Lăudabilă este inițiativa consilierului cultural al primăriei, Paul Torac, care acum în preajma Sărbătorilor Pascale a început o campanie de promovare a acestui meșteșug și a meșterilor locali. Printre încondeierorii de ouă este și un bărbat, singurul din zonă dealtfel care face față cu brio femeilor în această artă a încondeierii ouălor.

Ioan Adumitrășoaie, s-a născut în satul Brodina, comuna Brodina într-un Februarie rece al anului 1952. A deprins tainele închistririi ouălor de la doamna Maria Ziub și doamna Maria Haleța, fie iertate, mari meșterițe ale comunei noastre. De remarcat, pe lângă faptul că este singurul bărbat care încondeiază ouă de câțiva zeci de ani, este și singurul care a păstrat tehnica ,,picuratului cu vopsele’’”, este caracterizarea pe care a făcut-o consilierul cultural singurului bărbat din zonă care se ocupă cu încondeierea ouălor. Printre meșterii locului se află și Valeria Popescu, originară din satul Cununschi, comuna Brodina, care a participat la o mulțime de expoziții și târguri de profil unde, autenticitatea și îndemânarea i-au fost răsplătite cu diferite premii. Ea a învățat să încondeieze ouă acum mai bine de 45 de ani, de la una dintre cele mai renumite încondeietoare din zonă – Maria Haleța. Astăzi încondeiază ouă pe tot parcursul anului, inițiind si tineri pe drumul acestui frumos meșteșug.

Iată ceilalți meșteșugari ai locului:

Paraschiva Lisciuc, din satul Ehrește al comunei Brodina, născută de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva pe stil vechi, a învățat să încondeieze ouă de la mama ei, acum mai bine de 60 de ani. Făcând parte dintr-o familie în care meștesugul încondeierii ouălor a fost transmis din generație în generație, a preluat, păstrat și perpetuat motivele bătrânești și secretele realizarii băilor de culoare din plante. Pe lângă tehnica tradițională a băilor succesive de culoare, astăzi încondeiază ouă și cu ceară în relief.

Ana Antonovici (dna Pauluș), s-a născut la începutul verii acum 89 de ani, în satul Horodnicul de Jos, iar de mai bine de 70 de ani locuiește la Brodina. Aici, având vecini care încondeiau ouă, a deprins meștesugul în a doua parte a vieții, devenind o adevărată încondeietoare. Mărturie rămân în special ouăle de gâscă, atât de frumos și minuțios lucrate.

Paulina Schipor, originară din satul Cununschi, comuna Brodina, încondeiază ouă de la vârsta de 6 ani. A învățat acest meșteșug acum mai bine de 60 de ani de la mama sa, Lisciuc Parasca. Încondeiază ouă pe tot parcursul anului, păstrând tehnica moștenită de la mama: ,,tehnica băilor succesive de culoare’’.

Oresia Hudema, una dintre cele mai autentice și valoroase încondeietoare, s-a născut acum 77 de ani, în satul Brodina al comunei Brodina. Încondeiază ouă de la 16 ani, deprinzând meșteșugul atât de la mama dumneaei, cât și de la cumnata Țega Paraschiva.

Nicolae Zahacinschi o vizitează în anul 1984, preluând de la dumneaei informații și unele motive care se regăsesc în lucrarea sa ,,Elemente de artă decorativă populară românească’’. Pe parcursul anilor, a inițiat pe drumul acestui meșteșug zeci de femei, rămânând fidelă celei mai vechi tehnici de încondeiere: ,,tehnica băilor succesive de culoare’’.

Gheorghiță Stela, originară din satul Sadău al comunei Brodina, încondeiază ouă de la vârsta de 14 ani. A deprins acest meșteșug de la vărul dumneaiei Ionică Adumitrașoaiei, unul dintre renumiți încondeietori din zonă. Încondeiază ouă pe tot parcursul anului, folosind doar tehnica băilor succesive de culoare. Astăzi este printre puținele meșterițe care mai încondeiază ouă în diferite nuanțe de albastru și verde.

Elena Hudema Zbercea, originară din satul Brodina, comuna Brodina, încondeiază ouă din anul 1975.

Maria și Nicolai Zahacinschi trec pe la dumneaei și o amintesc în lucrarea ,,Elemente de artă decorativă populară românească’’ ca fiind una dintre talentatele încondeietoare ale comunei Brodina.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava