MOPAN Suceava

Prefectura județului Suceava a anunțat că majoritatea centrelor de asistență socială din județul Suceava, din cele 20 verificate de comisia mixtă numită de prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi,  îndeplinesc condițiile de acreditare, însă nu toate le îndeplinesc și  pe cele pentru obținerea licenței  ca furnizori de  servicii sociale, arată raportul  comisiei respective.
Reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava, ai Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Suceava – Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Inspectoratului  pentru  Situaţii de Urgenţă  Suceava, Direcţiei Sanitare Veterinare,  Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava  au verificat  20 unităţi – 7 publice şi 13 aflate  în proprietate privată- din cele 22 avute în vedere.
Acțiunea de control a fost realizată ca    urmare a ordinului referitor la  „acordarea de asistenţă tehnică şi consultanţă  centrelor de  asistenţă  socială  neacreditate din judeţul Suceava, în vederea acreditării”, din  data de 14 iunie 2017.
„În urma activității desfășurate pe parcursul a două săptămâni, comisia constituită pentru acordarea asistenței tehnice în vederea acreditării unităților de asistență socială și-a atins scopul, în sensul în care am constatat că majoritatea centrelor de asistență socială îndeplinesc condițiile de acreditare, iar noi le-am oferit suport cu privire la pașii pe care trebuie să-i parcurgă în vederea intrării în legalitate. Ne-am deplasat  la fața locului, le-am făcut recomandări, le-am lăsat formulare pentru a simplifica procedurile.  Vom monitoriza, în continuare, intrarea în legalitate, în baza unor termene pe care le  vom stabili pentru fiecare centru în parte,  în funcție de cele constatate la fața locului, și vom acorda sprijin în acest sens”, a declarat prefectul Mirela Adomnicăi.
În raport se arată că doar două din unitățile de asistență socială verificate   pot depune atât documentaţia în vederea acreditării ca furnizor de servicii sociale, cât  şi documentaţia pentru licenţierea serviciului social.
De asemenea, alte șase centre sociale  au primit acceptul comisiei de a   depune documentația pentru acreditare, urmând ca în termen de 3 ani să depună și documentele de obținere a licenței, pentru aceasta din urmă unele dintre ele având de îndeplinit  anumite condiții ce țin fie de autorizarea sanitară, sanitar veterinară sau ISU. În cazul a 7  așezăminte sociale  poate fi depusă  documentația pentru acreditare, dar nu vor fi licențiate   întrucât nu îndeplinesc condițiile, la 2 dintre ele clădirile  nefiind rezistente  la incendiu.
Mirela Adomnicăi a mai precizat că membrii comisiei au verificat și Unitatea de asistenţă medico-socială din Dumbrăveni,   aflată în administrarea Consiliului Local, pentru care există certificat de acreditare ca furnizor de servicii sociale,  însă acesta  expiră în luna decembrie 2017. Ca atare, unitatea trebuie să depună  urgent documentaţia pentru licenţierea serviciului social, în acest sens fiind necesare atât îndeplinirea standardelor de calitate, cât şi obţinerea autorizaţiei ISU.
„Centrul pentru  informare și sensibilizare a victimelor  violenței în familie din Vicovu de Jos va fi mutat într-o clădire nouă, fiind necesară acreditarea ca furnizor de servicii, iar  ulterior – acreditarea serviciului social, în condițiile îndeplinirii standardelor de calitate și a obținerii autorizațiilor prevăzute de lege. A  mai intrat în atenția comisiei menționate AFMC “Sf. Voievozi Mihail şi Gavril”, din municipiul Vatra Dornei, care funcționează cu o cantină socială  ce deservește   100 copii. Au fost iniţiate demersuri pentru înfiinţarea unei alte asociaţii  care să  preia cantina socială şi să dezvolte un centru de plasament, urmând ca toată documentaţia să fie refăcută pentru noua asociaţie”, se mai arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava.
Centrul de zi pentru copii din Vatra  Moldoviţei, aflat în subordinea Primăriei de acolo, construit şi utilat prin derularea unui proiect cu fonduri europene, nu funcționează,  nu are beneficiari, iar din discuţiile avute cu reprezentanţii autorităţii locale, se intenţionează ca în această clădire să fie transferată şcoala cu clasele I-IV din comunitate, arată raportul comisiei mixte.
Centrul social din Pârteștii de Sus nu mai funcționează, fiind  transformat în schit.
Potrivit Prefecturii nu au fost verificate două unităţi – Aşezământul pentru copii din Podu Coşnei şi Unitatea de asistenţă socială cu cazare în Mălini, deoarece nu mai funcționează ca aşezăminte sociale.
Verificarea încrucișată realizată de prefectul Mirela Adomnicăi cu Registrul Naţional al Furnizorilor de Asistenţă Socială, de la Ministerul Muncii a relevat că  în judeţul Suceava sunt 125 de astfel de unități de asistență socială,  103 fiind  acreditate. Trei dintre acestea au şi licenţă pentru servicii sociale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava