O delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei va aduce, de la Mânăstirea Eghina, mâna dreaptă a Sf. Ierarh Nectarie, spre cinstire și închinare. Insula Eghina este locul unde sfântul a păstorit poporul lui Dumnezeu, iar mănăstirea a fost ctitorită chiar de Sf. Nectarie, în timpul vieții sale. Mâna sa dreaptă este, după cum ne spune Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, „cea cu care sfântul ierarh a binecuvântat, mângâiat și ocrotit pe toți cei ce veneau cu credință și cu dragoste la el. Ca răsplătire pentru această dragoste purtată credincioșilor, Dumnezeu l-a hărăzit pe Sf. Nectarie cu darul tămăduirii bolilor sufletești și trupești, în special cele de cancer”.


Sâmbătă, 20 februarie, la ora 16.00, sfintele moaște, aduse de către delegația greacă, vor fi întâmpinate la intrarea în satul Gheorghițeni (dinspre Vatra Dornei), de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, eveniment la care sunt așteptați să participe numeroși credincioși. După întâmpinare, sfintele moaște vor fi conduse în procesiune spre Mânăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sf. Procopie și Elisabeta” din localitatea Dorna-Arini.
Aici, pentru a se cinsti sosirea sfintelor moaște, în biserica de lemn a mânăstirii se va face în mod neîntrerupt, de la ora 17.00, slujba Privegherii, iar de la miezul nopții (de sâmbătă spre duminică) slujba Sfintei Liturghii.


Duminică, 21 februarie, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească în demisolul bisericii mari a mânăstirii, cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Răspunsurile liturgice vor fi date de către Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.
Sfintele moaște vor rămâne la mânăstire, spre cinstire, până în dimineața zilei de luni, 22 februarie.
Evenimentul este prilejuit de aducerea moaștelor Sf. Ierarh Nectarie în Arhiepiscopia Tomisului, pentru sărbătorirea celui de-al doilea hram al bisericii „Sf. Ierarh Nectarie” la Constanța, Sf. Teodor Tiron (17 februarie).


Sf. Ierarh Nectarie este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei, şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX.
S-a născut în anul 1846 şi a fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.
S-a mutat către Domnul pe data de 8 noiembrie 1920, în urma unei boli canceroase, iar după douăzeci de ani, sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.
În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia şi Patriarhia de Constantinopol, l-au canonizat ca sfânt, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie, urmare a numeroaselor minuni care se făceau la moaştele sale.

Mâna dreaptă a Sf. Ierarh Nectarie din Eghina poposește la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna-Arini, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Social
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava