MOPAN Suceava
Galerie foto126 poze în acest set

La Rădăuți s-au desfășurat marţi, 24 aprilie, activități de comemorare a pilotului Marii Uniri Vasile Niculescu, evenimentul fiind organizat de către Primăria Rădăuți, Consiliul Județean Bacău, Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii Bacău, Cultul Eroilor Rădăuți, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă Rădăuți, cu participarea instituțiilor de învățământ din județ și municipiu.

Printre invitați s-au numărat Aioanei Cristian, Șef cabinet Consiliul Județean Bacău, Munteanu Vasilică, Președintele Asociației Naționale a Arhiviștilor, Col. Dr. Popovici Romeo-Aurelian, Comandantul Colegiului Militar „Ștefan cel Mare”, Rustoiu Gabriel, Directorul Muzeului Unirii Alba, Col. Ieremia Ovidiu, ofițer în cadrul Ministerului Apărării Naționale, reprezentant al Garnizoanelor Suceava și Botoșani, colonel comandor în rezervă Jenel Tănase de la Statul Major al Aviaţiei.

Astrid Mallet, nepoata Eroului: ”A fost un om de o mare modestie”

Manifestările au debutat la Hotelul „Gerald`s”, unde participanții au evocat personalitatea aviatorului, în prezența nepoatei acestuia, Astrid Mallet, venită din Franța. Printre participanții din rîndul oficialităților s-au numărat prefectul Mirela Adomnicăi, vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Niță, primarul Rădăuților, Nistor Tătar, viceprimarul Bogdan Loghin și consilieri locali.

Nepoata eroului aviator a vorbit de bunicul său spunând că a fost un om de o mare modestie și a mulțumit la final organizatorilor pentru acest eveniment. „Îmi aminesc de bunicul că era un mare meşter pentru că meşterea orice. Îi plăceau foarte mult ceasurile. Făcea de toate, repara orice avea un mecanism. Construia singur aparate de radio. Avea o revistă pe care o cumpăra în fiecare joi şi descoperea noutăţi. În rest buncul a avut şi albine, a stupărit. Îşi construia singur ramele pentru faguri. Desena foarte bine. A pictat fondul bisericesc la un moment dat. Scria bine. Rapoartele lui de front şi însăşi acel mare reportaj care l-s scris la Blaj stau mărturie”, şi-a amintit nepoata sa.

Primarul Tătar: ”Eroul aviator ne învaţă pe toţi o lecţie importantă chiar şi după atâţia ani de la moartea sa: iubirea faţă patrie, respectul faţă de ţelurile înalte ale acestei naţiuni chiar mai presus decât propria viaţă”

Primarul de Rădăuţi Nistor Tătar a amintit că Eroul Marii Uniri este cinstit cum se cuvine la Rădăduţi fiind cetăţean de onoare al municipiului iar o stradă îi poartă numele.

„Ziua de azi marchează un prilej prin care noi şi invitaţii de onoare avem ocazia de a cinsti numele unui erou care prin faptele sale a contribuit la înfăptuirea Marii Uniri dând dovadă de curaj nemărginit şi iubire faţă de patrie. Eroul aviator ne învaţă pe toţi o lecţie importantă chiar şi după atâţia ani de la moartea sa iubirea faţă patrie, respectul faţă de ţelurile înalte ale acestei naţiuni chiar mai presus decât propria viaţă. Momentele dificile nasc eroi care pun mai presus de orice înfăptuirea istoriei. Oferim o cuvenită reverenţă faţă de gestul celor care au riscat totul pentru înfăptuirea unui ideal. Fapta aviatorului nu a fost uitată de rădăuţeni. Acest erou este cetăţean de onoare al municipiului Rădăuţi şi avem o stradă care îi poartă numele. Eroul nu va fi uitat niciodată”, a declarat Tătar.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Niță, a menționat că eroului Vasile Niculescu îi va fi conferită postmortem distincția de ”cetățean de onoare al județului Suceava” în ședința deliberativului județean de săptămâna aceasta.

Aeronavele au survolat zona din cimitirul unde este îngropat pilotul Marii Uniri
Reprezentanții Asociației Române pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii, filiala Focșani, au înmînat diplome de excelență. De asemenea, Statul Major al Forțelor Aeriene i-a oferit o diplomă de excelență primarului Nistor Tătar, precum și o plachetă.

La rîndul său, Nistor Tătar a împărțit diplome. Apoi, a fost oficiată o slujbă de comemorare în memoria lui Vasile Niculescu în cimitirul din Rădăuți, au fost depuse coroane de flori, iar mai multe aeronave aparținînd unității de aviație din Bacău și oamenilor de afaceri rădăuțeni Alexandru Șcheul și Daniel Mitric au survolat zona. De coada avionului domnului Mitric era agățat drapelul tricolor.

La ceremonialul militar au fost prezenți elevi ai Colegiului Militar Ștefan cel Mare , un detașament de cadre militare din unități ale Ministerului Apărării Naționale, din partea județelor Suceava și Botoșani. Evenimentele de la Rădăuți au fost dedicate Centenarului Marii Uniri.


Locotenentul aviator Vasile Niculescu a efectuat, în data de 23 noiembrie 1918, un zbor de o însemnătate uriașă, pentru România. Însoțit de căpitanul Victor Precup, s-a deplasat, pe calea aerului, în condiții foarte grele, cu un avion fragil, de la Bacău până la Blaj. Misiunea ce li se încredințase era să transporte documente necesare pentru convocarea Marii Adunări Naționale, la Alba Iulia. Deși vremea era extrem de geroasă, pentru deplasarea de la Bacău la Blaj n-a fost disponibil decât un avion cu carlingă deschisă. Echipajul nu a beneficiat de indicații de ghidare de la sol iar piloții s-au orientat folosind mijloacele modeste avute la dispoziție, în avion. O hartă militară și o busolă. Avionul Farman F40 avea aripile de pânză. Pe aripile sale s-au așternut, ca o confirmare în plus a dorinței de unificare națională, sute de iscălituri ale ardelenilor care au asistat în dimineața zilei de 24 noiembrie 1918, la decolarea aparatului de zbor care urma să facă drumul de întoarcere, către Moldova. După stabilirea la Rădăuţi, Vasile Niculescu a practicat meseria de ceasornicar. Eroul marii uniri a murit pe data de 24 aprilie 1980, fiind înmormântat în cimitirul din Rădăuţi.

Manifestări ample de comemorare a pilotului Marii Uniri Vasile Niculescu, la Rădăuți, 8.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava