MOPAN Suceava

Manual de Lăutărie, proiectul care și-a propus să-i descopere și să-i prezinte pe păstrătorii mărcilor patrimoniului imaterial continuă luna aceasta cu lansarea cursurilor susținute de tinerii din taraful Crescut pe Muzică, organizarea unui artist talk cu adolescenții care au participat la atelierele de jurnalism și creație audiovizuală și susținerea unei conferințe online pentru profesorii interesați să introducă elemente de patrimoniu imaterial în curricula școlară.

Duminică, 14 nov, ora 18.00, se dă startul cursurilor de muzică și dans tradițional

Trei tineri din proiectul Manual de Lăutărie, Florinel Caraivan (16 ani, acordeon – Făurei, jud. Brăila), Darius Jecan (15 ani, dansuri tradiționale – Frata, jud. Cluj) și  Ștefan Milutinovici (19 ani, interpret la instrumente de suflat – București) au realizat o serie de cursuri cu durata de 10 – 15 minute, coordonați de etnomuzicologul Florin Iordan de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Cursurile Manual de Lăutărie vor fi disponibile pe Facebook.com/Crescutpemuzica, pe https://crescutpemuzica.ro/ și ulterior pe canalul de Youtube al proiectului. Acestea sunt adresate copiilor și nepoților de muzicieni și dansatori tradiționali din toată țara, dar și oricăror persoane interesate de subiectele propuse de cei trei speakeri. Tinerii Florinel, Darius și Ștefan împreună cu Florin Iordan vor fi live duminică, 14 noiembrie, ora 18.00, pe pagina de Facebook Crescut pe Muzică pentru a prezenta cursurile.

Temele cursurilor Manual de Lăutărie

Acordeonistul lăutar dintr-o familie cu tradiție, Florinel Caraivan vorbește în cursurile lui despre:

Lăutarii de ieri și de azi

Cum se învață lăutăria?

Elevul și instructorul de dansuri tradiționale, Darius Jecan propune celor interesați două cursuri despre:

Tradiții și obiceiuri din Câmpia Transilvaniei

Personalități de acasă, din comuna Frata

Interpretul la instrumente de suflat, Ștefan Milutinovici invită publicul la trei cursuri pe temele:

Fluierul și românii

Istoria instrumentelor de suflat

Cum se cântă românește?

Artist talk cu participanții la ateliere, luni, 15 nov, ora 17.00 live pe Facebook

La Artist talk https://fb.me/e/1evf6HMQc

vor vorbi o parte dintre adolescenții care au participat la atelierul de creație audiovizuală cu regizoarea și producătoarea Andreea Lăcătuș și la cel de jurnalism moderat de Corina Burlacu, producător de evenimente culturale. Publicul va putea trimite întrebări online fie ca mesaj privat, fie comentarii la transmisia live, țambalistului Matei Vasilescu (18 ani, București), violonistului Teodor Avram (17 ani, Bacău) și violonistului Arhire Aris (11 ani, Buzău). Tinerii alături de trainerii Andreea Lăcătuș și Corina Burlacu vor vorbi despre contextul local, biografiile făcute cu ajutorul trainerilor și cum a fost procesul de documentare.

Conferință pentru profesorii din toată țara, luni, 15 nov, ora 18.00 prin Zoom

Tot luni, la ora 18.00 are loc pe Zoom o conferință pentru toți profesorii din țară interesanți de cum pot include elementele patrimoniului cultural imaterial în curricula școlară. Discuția va fi condusă de inițiatoarea proiectului Simona Constantin. Înscrierea se fac printr-un mesaj privat pe pagina Facebook a proiectului. Mai multe detalii în evenimentul de pe Facebook.

Conferința cu profesorii va fi o oră interactivă de educație despre patriomoniu imaterial. Scopul ei este de a pune bazele unor colaborări prin care cursurile filmate și materialele de pe platformă să fie folosite la orele de curs ca elemente complementare curriculei școlare. Conținutul cursurilor poate fi integrat în școli în orele de istorie, muzică, dirigenție, consiliere și orientare, educație civică, devenind un instrument educațional alternativ și completând programa școlară.

Cadrele didactice pot deveni promotori activi ai elementelor de patrimoniu prin expunerea la clasă a poveștilor muzicienilor tradiționali de azi și de ieri. Acest lucru poate duce la o revitalizare a tradițiilor și astfel ele să continue să supraviețuiască în forma lor autentică.

Facebook

Instagram

Tik Tok

Youtube

________

Proiectul este organizat de către Asociația ACCES Călărași.

Proiectul este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri instituționali: Muzeul Național al Țăranului Român, Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Primăria Municipiului Călărași.

Parteneri media: DOR, Zile și Nopți, UnSiteDeMuzică, Vice România, Munteanu, Cooperativă Urbană, Tulcea Noastră.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava