MOPAN Suceava

Deputatul PSD de Suceava, Maricela Cobuz, a susținut, astăzi, o declarație politică pe tema „Lipsa identității îngrădește accesul la educație și servicii medicale”, în cadrul căreia a atras atenția asupra faptului că anual, în România, sunt abandonați în maternități sau spitale de pediatrie copii care nu au identitate. Maricela Cobuz a precizat că potrivit datelor unui studiu efectuat de către UNICEF, aproximativ 60% din nou-născuții abandonați în maternitate nu aveau identitate. Cobuc a mai adăugat că de asemenea, există un procent de 10% dintre minorii aflați în centrele de plasament care nu au un certificat de naștere.
Făcând referire la România, deputatul PSD de Suceava a spus că potrivit statisticilor, în România sunt peste 7.300 de persoane care nu au cod numeric personal, cei mai mulţi fiind copii cu vârsta cuprinsă între 30 de zile şi un an, în timp ce peste 160.000 de români nu au carte de identitate, aceștia având un certificat de naştere şi CNP, dar n-au mers să-şi facă şi acest document.
„Principala cauză care a generat acestă situație o reprezintă lipsa identității părinților sau a mamei. Există numeroase cazuri în țară în care copiii nu pot primi o identitate din cauza faptului că mamele care nasc nu au, la rândul lor, documente de identitate. În România trăiesc mii de adulți care nu sunt înregistrați în registrele evidenței populației”, a declarat Maricela Cobuz, care a mai adăugat că „România este semnatară a Convenției Drepturilor Copilului prin care se stipulează la art.7 că <Orice copil trebuie înregistrat imediat după naștere>. De asemenea, în Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului este menționat faptul că dacă un copil este lipsit, în mod ilegal, de elemente constitutive ale identităţii sale, instituţiile şi autorităţile publice sunt obligate să ia de urgenţă toate măsurile necesare în vederea stabilirii identităţii acestora. Neidentificarea copiilor și creșterea acestora în comunități aflate fără acte de identitate duce la creșterea nivelului de sărăcie, la analfabetism, expunerea la abuz, violență, trafic de persoane”.
Maricela Cobuz a mai declarat că în prezent, în Parlamentul României se lucrează la o propunere legislativă care să vină în sprijinul persoanelor aflate fără acte de identitate pentru a-i integra cât mai rapid în societate. Prin această lege se va asigura obligativitatea accesului la serviciile medicale și la cele educative.
„Constituția României garantează egalitatea și universalitatea drepturilor și libertăților cetățenilor, dreptul la ocrotirea sănătății și la o educație gratuită și obligatorie.
Ca medic pediatru și membru în Comisia pentru sănătate și familie, deputatul PSD de Suceava, dr. Maricela Cobuz, a declarat că va acorda o atenție specială acestor aspecte, astfel în România, țară membră UE, să nu mai existe persoane fără acte de identitate”, a încheiat Maricela Cobuz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava