Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PSD de Suceava, dr. Maricela Cobuz, a anunţat că Ministerul Sănătăţii va modifica Legea transplantului. Astăzi, Maricela Cobuz, a depus o declarație politică la Camera Deputaților cu privire la semnificația Zilei Mondiale a Rinichiului – 8 Martie 2018. În cadrul declarației politice, Maricela Cobuz a ținut să precizeze faptul că Ziua Mondială a Rinichiului este sărbătorită în fiecare an, în a doua joi a lunii martie. Anul acesta, Ziua Rinichiului este marcată în aceeași zi cu Ziua Internațională a Femeii, motiv pentru care tema abordată este ”Rinichiul și Sănătatea femeii: Implicare. Prețuire. Putere.”
„Cu acest prilej, Societatea Internațională de Nefrologie atenționează populația cu privire la bolile rinichilor, aducând la cunoștința publicului cele mai recente metode de tratament și prevenție. Bolile cronice de rinichi au devenit o problemă importantă de sănătate publică, acestea afectând până în prezent peste 195 de milioane de femei din întreaga lume. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății a situat boala cronică de rinichi pe locul 8 în topul cauzelor de deces în rândul femeilor”, a precizat Maricela Cobuz. Ea a spus că potrivit studiilor, femeile sunt mai predispuse de a dezvolta boala cronică de rinichi în raport cu bărbații. Chiar și așa, spune deputatul PSD, numărul femeilor dializate este mult mai mic decât cel al bărbaților, principalul motiv fiind cel al progresiei mai lente a bolii cronice de rinichi în rândul femeilor. „Efectuarea transplantului renal întâmpină probleme datorită diverselor aspecte de ordin social, cultural și psihologic, motiv pentru care se impune existența unei legislații mai clare în acest domeniu. În acest sens, Legea transplantului urmează a fi modificată de către Ministerul Sănătății, iar noul proiect se află deja în dezbatere publică”, a declarat deputatul PSD de Suceava.
Maricela Cobuz a adăugat că în ceea ce privește România, potrivit specialiștilor, 1 din 10 români suferă de boala cronică de rinichi, iar în anul 2017 în registrele Agenţiei Naţionale de Transplant au figurat 2.146 de pacienţi care au aşteptat un transplant de rinichi şi peste 9.000 de persoane dializate.
„Diabetul reprezintă, în momentul de față, principala cauză a bolii cronice de rinichi la nivel mondial. Persoanele cu diabet  prezintă un risc de aproximativ 12 ori mai mare pentru boala renală. Gradul de afectare a funcţiei renale a persoanelor diagnosticate cu diabet creşte progresiv de la 7,3% în momentul depistării bolii până la 17,3% după cinci ani, ajungând după 15 ani la 28%.
Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichiului este marcată pe data de 8 Martie cu scopul de a accentua importanța sănătății femeilor în general, dar și a sănătății rinichilor. Totodată, anul acesta se promovează accesul egal la educația pentru sănătate, la asistența medicală și măsurile de prevenire a tuturor bolilor, fiind alocați mult mai mulți bani pentru sănătate”, a încheiat Maricela Cobuz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava