Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PSD de Suceava, Maricela Cobuz, s-a declarat nemulțumită de răspunsul primit din partea Ministerului Sănătății cu privire la înființarea, în România, a unei bănci de sânge, plasmă și alte produse derivate. Maricela Cobuz a declarat că În calitate de deputat în Comisia de sănătate și familie și medic i-a adresat ministrului sănătății o interpelare cu privire la necesitatea construirii în România a unei Bănci naționale sânge, plasmă și produse derivate. Cobuz a spus că o astfel de bancă ar ajuta la salvarea a mii de vieți în fiecare an.

Deputatul social democrat a spus că răspunsul Ministerului Sănătății din Guvernul PNL la interpelarea adresată cu privire la ”Precizarea stadiului proiectului privind construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem”, transmis de un secretar de stat, a fost unul vag și nu a adus informații concrete.

În același timp, Maricela Cobuz a amintit că astăzi, 14 iunie, este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Ea a explicat că această zi a fost aleasă de către Organizația Mondială a Sănătății ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge.

„Această zi este un prilej de a creşte gradul de conştientizare asupra necesităţii condiţiilor de siguranţă în donarea de sânge şi de a mulţumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieţi.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge este ”Sângele salvează sigur vieți”, iar campania se desfășoară sub sloganul ”Donează sânge și fă din lume un loc mai sănătos”.

Viaţa şi sănătatea a milioane de oameni sunt afectate în fiecare an de diverse urgențe care pot necesita transfuzii de sânge, plasmă sau derivate. În ultimul deceniu, dezastrele provocate de om, cum ar fi accidentele rutiere, conflictele armate, generează cereri substanţiale de îngrijire a sănătăţii şi necesitatea unui tratament de primă linie. Transfuzia de sânge este o componentă esenţială a asistenţei medicale de urgenţă”, a spus Maricela Cobuz. Deputatul PSD de Suceava a declarat că În România, statisticile referitoare la stocurile de sânge sunt cel puţin îngrijorătoare. Ea a explicat că doar 60% din materialul sanguin necesar în spitalele româneşti este acoperit. „Avem în țară 44 centre de transfuzie sanguină, dintre care unul şi în Suceava, iar cei care donează sânge dau o şansă la viaţă celor în stare critică.

România se află pe ultimele locuri la numărul de donatori de sânge în Europa: doar 2% dintre români sunt donatori. Un simplu om, care rămâne necunoscut salvatorului, indiferent de pătura socială din care provine, salvează vieți. Față de ei avem cea mai mare recunoștință.

Conform studiilor, persoanele care donează sânge sunt mai sănătoase, deoarece donarea de sânge reduce cu 30% riscurile apariției bolilor cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale. Înaintea donării de sânge, persoanele beneficiază de un set complet de analize care să ateste starea de sănătate a acestora”, a mai adăugat parlamentarul sucevean. Maricela Cobuz a pus că cei care donează trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, greutatea peste 50 kg, să nu fi avut în ultimile 6 luni intervenții chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de leuzie, să nu fi consumat băuturi alcoolice cel puțin 48 de ore înainte, să nu fie sub un tratament pentru diverse boli (cardiovasculare, renale, hepatice, endocrine, boli psihice, sifilis, tuberculoză, epilepsie și alte boli neurologice).

„Dacă sângele este sănătos, printr-o singură donare pot fi salvate alte trei vieți, deoarece celule roșii se folosesc la intervenții chirurgicale până la 35 de zile de la recoltare, trombocitele pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie, iar plasma este cel mai des utilizată în accidente, traume și arsuri”, a arătat deputatul PSD de Suceava. Maricela Cobuz a mai spus că în contextul pandemiei covid-19, un element de noutate a constituit recoltarea de plasmă ce conține anticorpi de la pacienții vindecați.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava