MOPAN Suceava

Deputatul PSD de Suceava, Maricela Cobuz, a anunțat că susține accesul pacienților din România la terapii inovatoare,  în cadrul unui sistem sustenabil din punct de vedere al cheltuielilor bugetare. Maricela Cobuz a arătat că acest lucru reprezintă un deziderat atât al autorităților publice din toate țările Uniunii Europene, inclusiv al României. Ea a explicat că un model deja recunoscut şi apreciat la nivel european este cel al Italiei. „Sistemul presupune o împărțire a costurilor şi responsabilităților între companiile farmaceutice şi casele de asigurări de sănătate. Statul decontează doar tratamentul pacienților care răspund la acel tratament. Companiile farmaceutice își asumă integral costul tratamentului şi rambursează banii deja alocați dacă pacienții nu au răspuns acelui tratament. Sistemul utilizat în Italia este gestionat prin registre electronice de monitorizare, platforma IT care conțin date exacte atât legate de fişele pacienților cât și date financiare”, a declarat Maricela Cobuz. Deputatul PSD de Suceava a amintit că în cursul săptămânii trecute, în Parlamentul României a avut loc o masă rotundă pe tema „Schemele de acces facilitat – soluția sustenabilă pentru acces la terapii inovatoare”. Maricela Cobuz consideră că un astfel de sistem implementat în România, inclusiv al unor registre de monitorizare, ar duce la numeroase beneficii și ar putea permite accesul mai multor pacienți la tratamentele inovatoare, şi în același timp s-ar  stimula responsabilitatea, dar și eficiența în inovație și nu s-ar mai genera costuri suplimentare la bugetul de sănătate.
„Ca și obiective specifice, au fost cele legate de descrierea conceptului de schemă, prezentarea experienței italiene, identificarea modalităților de a dezvolta contractele de gestiune în sistemul de sănătate din România, evaluarea tehnologiilor medicale și utilizarea registrelor electronice ca instrumente de implementare eficientă a studiilor nonintervenționale și a schemelor de acces facilitat. Costul legat de platforma electronică pentru fiecare medicament ar fi acoperit integral de compania ce deține autorizația de punere pe piață”, a mai spus Maricela Cobuz.
Ea a adăugat că la începutul acestui an, Guvernul Grindeanu a eliminat comisiile de experți de la nivelul caselor de asigurări județene și de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a crește accesul pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării, iar în momentul de față Ministerul Sănătăţii îmbunătăţeşte accesul pacienților la terapii inovative.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava