MOPAN Suceava

Căpușele sunt prezente atât în zone urbane, cât și în cele rurale, inclusiv în locuri destinate activităților în aer liber și turism. Căpuşele se găsesc în număr mare în zonele împădurite, în iarba înaltă din spatiile verzi, pe câmpii şi zonele umede.
Sunt paraziţi mici care asemenea păianjenilor, se hrănesc cu sângele organismelor pe care le parazitează cum ar fi: câini, oameni, păsări, căprioare, rozătoare mici şi alte animale.
Căpuşele stau ascunse în vegetaţie unde cu ajutorul senzorilor pot detecta viitoarele gazde din apropiere. Se urcă pe organismul gazdă în momentul în care acesta traversează zona de vegetaţie.
Cu ajutorul aparatului bucal se hrănesc prin înţepat şi supt şi se prind ferm de pielea gazdei. Se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.

Măsuri de prevenire a expunerii la căpușe:
– Se evită zonele cu iarbă înaltă, arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare.
– In situația în care există acest risc la expunere, se recomandă purtarea de haine de culoare deschisă, pentru a face cât mai ușor vizibile insectele, inclusiv căpușele.
– Se recomandă purtarea de pantaloni lungi cu elastic jos sau introduși în șosete de culoare deschisă și textură mai deasă, bluze cu mânecă lungă, pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; sandalele sunt excluse.
– Se recomandă aplicarea de substanțe de tipul spray, loțiuni, unguente care previn mușcătura de căpușe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicațiilor de utilizare) și pot fi achiziționate din farmacii.
– Atenție! În cazul copiilor se pot utiliza doar produse adecvate vârstei lor.
– Se recomandă verificarea atentă a hainelor, bagajelor și a corpului, la întoarcerea din drumeții, activități în aer liber.
– Faceți un duș când vă întoarceți din excursie sau de la picnic. Căpușele pot sta pe piele chiar și câteva ore fără să se atașeze, așadar e posibil să scăpați de cele nefixate.
– Se recomandă și verificarea animalelor de companie.
– Se recomandă protejarea animalelor de companie cu produse recomandate de medical veterinar, împotriva insectelor, inclusive a căpușelor.
– Dacă locuiți la curte, îngrijiți cu mare atenție grădina, spațiile de depozitare, pereții casei – mai ales eventualele crăpături apărute. Curățați corespunzător tufișurile, îndepărtați frunzele uscate, tundeți periodic iarba, depozitați lemnele în locuri expuse la soare.
– Este foarte important să deparazitați extern, conform indicațiilor medicului veterinar, animalele din gospodărie. În general, câinii ținuți în curte necesită deparazitare externă lunară.
– Persoanele care desfășoară activități în zone frecvent populate de căpușe sau în ferme de animale, vor purta echipamente specifice de protecție.

Mușcătura de căpușe în sine, nu este periculoasă, dar există riscul transmiterii unor infecții în sânge atunci când se hrănesc și să provoace boli grave. Riscul de infecție este mai mic dacă este detectată și îndepărtată imediat. La camerele de gardă ale spitalelor se aplică protocolul de Profilaxie post mușcătură de căpușă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava