MOPAN Suceava

Guvernul a aprobat astăzi măsuri suplimentare de sprijin pentru românii răniți și afectați de cutremurul din Italia, precum și pentru familiile acestora și ale celor care și-au pierdut viața în urma seismului, complementare formelor de susținere care ar putea fi acordate de statul italian.

Aceste măsuri, parte a pachetului de soluții pe care Guvernul îl are în vedere, își propun să vină în sprijinul familiilor celor care și-au pierdut viața după tragedia din Italia, copiilor acestora, răniților, persoanelor ale căror locuințe au fost distruse, celor care nu au o locuință proprie și care nu mai au unde să locuiască după seism, precum și românilor care doresc să se întoarcă în România.

Printr-o Hotărâre adoptată astăzi, Guvernul a stabilit acordarea următoarelor ajutoare cu caracter de urgență cetățenilor români afectați de calamitățile din Italia:

  • În sumă de 6.000 euro pentru copiii rămași orfani în urma decesului părinților. Se acordă rudelor până la gradul 4 sau altor persoane cetățeni români la care se dispune măsura de protecție specială a copilului/copiilor pentru creștere și îngrijire.
  • În sumă de 1.000 euro pentru fiecare persoană decedată din familie acordată membrului supraviețuitor al familiei sau rudei până la gradul 2;
  • Acoperirea cheltuielilor de spitalizare și recuperare pentru cei care nu sunt incluși în sistemul de asigurări și a căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian.
  • În sumă de 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuințe au fost distruse în proporție de peste 50% și își mențin reședința în Italia iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român și italian nu depășește valoarea estimată a locuinței. De acest sprijin vor beneficia și persoanele care decid să se întoarcă în România.
  • În sumă de 3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuință proprie, dar care nu mai au unde locui prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă rămân în Italia sau se întorc în România.
  • În sumă de 1.000 euro (pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supraviețuitori ai familiilor afectate);
  • În sumă de 3.000 euro pentru persoanele  adulte apte de muncă care se întorc în România, în vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare. Ajutorul va fi acordat în tranșe, pe o perioadă de 6 luni;

Aceste ajutoare se acordă la cerere. Persoanele îndreptățite vor fi sprijinite de reprezentanți ai autorităților române să parcurgă mai simplu procedurile de alcătuire și de depunere a dosarelor, care trebuie să includă copie a actului de identitate și a documentelor doveditoare care să ateste situația în care se află beneficiarul. Cererea se adresează misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale MAE și agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială. În cazul în care documentele de identitate au fost pierdute în urma cutremurului, se pot prezenta copii ale documentelor eliberate de autoritățile italiene care să ateste identitatea persoanelor și faptul că documentele de identitate au fost pierdute.

Ajutoarele vor fi plătite fie prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială în cazul cetățenilor care vor rămâne în Italia, fie prin agențiile județene în cazul cetățenilor care se vor întoarce în România.

Menționăm, totodată, că MAE a făcut o serie de demersuri în sprijinul românilor afectați de cutremurul din Italia și al familiilor celor care și-au pierdut viața.

Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) a menținut în permanență legătura, atât cu cele două misiuni implicate în gestionarea crizei consulare cât și cu echipele mobile aflate în teren, și a centralizat toate solicitările de sprijin. La nivelul MAE s-au luat în calcul toate opțiunile de repatriere, iar ministrul afacerilor externe a dispus activarea fondului special aflat la dispoziția MAE în vederea suportării costurilor de repatriere a persoanelor care și-au pierdut viața, precum și pentru alte cheltuieli conexe gestionarii acestei crize.

Misiunile diplomatice de la Roma și Bologna și echipele consulare mobile s-au deplasat în teren, au asigurat legătura cu autoritățile locale, în vederea identificării și sprijinirii românilor afectați de cutremur, au contactat reprezentanți ai mediului asociativ românesc și ai bisericilor ortodoxe române din zonă, au menținut legătura cu victimele seismului și au mers la unitățile spitalicești unde sunt internați cetățenii români răniți. De asemenea, s-au deplasat la adăposturile organizate de autoritățile italiene pentru a acorda asistență cetățenilor români aflați în acele locații (au eliberat, pe loc, prin intermediul echipamentelor mobile, documente de călătorie cetățenilor români care doreau să se reîntoarcă în țară) și au asigurat transportul de la Rieti la Roma pentru cetățenii români care și-au manifestat dorința de a deplasa în capitala Italiei.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava