MOPAN Suceava

În data de 4 martie a fost diagnosticat pozitiv pentru pesta porcină africană un mistreț găsit mort în albia râului Dorna, pe raza municipiului Vatra Dornei.

Cazul a fost confirmat de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, motiv pentru care au fost instituite măsurile prevăzute de legislația în vigoare respectiv efectuarea unei anchete epidemiologice preliminare și notificarea tuturor gestionarilor fondurilor de vânătoare.

Astăzi a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava in cadrul Instituției Prefectului- Județul Suceava, unde a fost propus spre aprobare Planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană, în baza Directivei 60/ 2002, Manualului operațional PPA mistreți, Hotărârea CNSSU nr.3 / 01.08.2018. documentele mai sus menționate prevăd o serie de măsuri preventive și de combatere care constau în:

– stabilirea unei zone afectate de 13 km în care va fi efectuată vânarea integrală a mistreților, cu personal silvic și vânători autorizați, instruiți în acest sens, prin metode care nu dislocă efectivul.

– patrulări zilnice pentru depistarea de mistreți bolnavi sau morți, efectuate de către gestionarii fondurilor de vânătoare.

– în gospodăriile populației aflate în zona infectată, pe o rază de 8 km, în interiorul zonei afectate, se va efectua de către DSVSA Suceava un recensământ oficial al populației de porci domestici.

– se pun sub supraveghere oficială și se aplică măsuri de rstricționare a mișcării animalelor (suinelor) și a oricăror produse provenite de la această specie.

DSVSA Suceava recomandă schimbarea hainelor și a încălțămintei de stradă atunci când se intră in adăpostul porcilor și respectarea cu strictețe a condițiilor minime de biosecuritate în gospodăriile individuale.

De asemenea se vor aplica măsuri pentru respectarea Normelor sanitare veterinare referitoare la identificarea și înregistrarea suinelor din gospodăriile populației

Autoritatea sanitar- veterinară solicită populației și gestionarilor fondurilor de vânătoare să anunțe imediat medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la porcinele domestice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava