Concert pascal
MOPAN Suceava

Luni 22 mai a.c., la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență s-a desfășurat  pe parcursul a circa patru ore o ședință a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava (CJSU Suceava) la care au participat prefectul Alexandru Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean Vasile Tofan, inspectorul șef al ISU, col. Costică Ghiață, viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, primarii localităților Broșteni și Bilca, șefi și personal de specialitate din cadrul instituțiilor deconcentrate din județ precum și invitați din partea părților interesate. Au constituit subiect al dezbaterilor următoarele probleme:

  • Analiza situației de urgență produsă prin deversarea accidentală în Râul Bistrița a apelor de mină rezultate din galeria Isipoaia. Evoluția situației în intervalul de timp 13.05.2023 – prezent, predictibilitatea și măsurile necesar a fi întreprinse pe termene scurt, mediu și lung.
  • Analiza riscului „alunecări de teren” existent pe versantul nordic al municipiului Suceava, în zona cartierului Zamca. Evaluarea situației și stabilirea măsurilor pentru reducerea riscului pe întreaga arie de manifestare a acestuia.
  • Analizarea și stabilirea unor măsuri pentru gestionarea eficientă a zonei canalului care deservește 3 CHEMP-uri din comuna Bilca, administrate de SC Electromagnetica SA București.

După expirarea termenului de consultare de 24 de ore în care instituțiile din componența CJSU Suceava au avut posibilitatea să transmită propuneri/observații, astăzi 23 martie au fost emise trei hotărâri prin care au fost stabilite anumite măsuri în vederea reducerii riscului de producere a situațiilor de urgență avute în vedere.

Prin Hotărârea nr.8/23.05.2023, s-au hotărât următoarele:

–      Realizarea de către Conversmin SA în regim de urgență a lucrărilor de ecologizare a zonei afectate de deversarea accidentală a apelor rezultate din galeria Isipoaia în Râul Bistrița, respectiv lucrări de intervenție, remediere, eliminare a efectelor incidentului ecologic din data de 13.05.2023;

–      Realizarea de către Conversmin SA, periodic, a lucrărilor de decolmatare și curățare a depunerilor diverse (resturi vegetale, pământ, aluviuni și sedimente), din canalele de evacuare a apelor din mina Isipoaia;

–      Realizarea în regim de urgență a lucrărilor constructive necesare pentru reținerea încărcăturilor de material, în situația producerii pe viitor a unor deversări accidentale a apelor rezultate din galeria Isipoaia.

–      SC Conversmin SA, prin Ministerul Economiei, va analiza și prezenta Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava pașii procedurali necesari realizării Stației de epurare a apelor de mină, conform Acordurilor de mediu emise în acest sens.

În legătură cu ultimă măsură dispusă, prefectul Alexandru Moldovan va purta luni, 29 mai a.c. discuții la sediul Ministerului Economiei cu ministrul Florin Spătaru și conducerea SC Conversmin SA în vederea asigurării în regim de urgență a fondurilor necesare realizării stației de epurare.

Prin Hotărârea nr.9/23.05.2023 privind stabilirea unor măsuri ca urmare a manifestării riscului „alunecări de teren” existent pe versantul nordic al municipiului Suceava, în zona cartierului Zamca, CJSU Suceava a decis analizarea și asigurarea implementării de către Inspectoratul Județean în Construcții Suceava a Raportului de expertiză tehnică cerința Af, aferent Proiectului nr. 100 / 15.05.2023 – „Alunecare de teren la Liceul Teoretic Filadelfia în zona terenului de sport, a cantinei și a construcțiilor situate în apropiere de coronament versant” și dispunerea în regim de urgență a soluțiilor tehnice și măsurilor impuse în urma expertizei efectuate, avându-se în vedere protejarea și stabilizarea întregului areal de manifestare a riscului „alunecări de teren”.

Prin Hotărârea nr.10/23.05.2023 privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea eficientă a zonei adiacente canalului care deservește trei CHEMP-uri din comuna Bilca, aflate în administrarea SC Electromagnetica SA București, CJSU Suceava a decis dispunerea de către operatorul economic, în termen de 30 de zile de la aprobarea hotărârii, a unor măsuri de punere în siguranță a canalului care deservește trei CHEMP-uri din comuna Bilca prin realizarea unor împrejmuiri sau alte soluții de restricționare a accesului persoanelor neautorizate în interiorul acestuia, avertizarea vizibilă a restricționării accesului prin instalarea de plăcuțe de restricționare, instalarea unor echipamente de monitorizare video a întregii secțiuni de scurgere, facilitarea accesului reprezentanților Primăriei comunei Bilca, respectiv a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava la echipamentul de monitorizare foto-video instalat, precum și dispunerea de alte soluții tehnice de punere în siguranță similare, conform normativelor în vigoare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava