Concert pascal
MOPAN Suceava

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a participat luni, 22 februarie, alături de prim-ministrul Dacian Cioloș, la cea de-a XIX-a sesiune a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (ACoR) cu tema ”Abnegație, Altruism, Armonie și Autoritate în Asociație – 2016”

Premierul Dacian Cioloș a abordat, în deschiderea sesiunii, o serie de teme din domeniile gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP): fragmentarea administrației publice locale, coordonarea programelor europene cu cele guvernamentale și creșterea surselor de venituri publice la nivel local. Premierul a vorbit depsre faptul că Guvernul are mai multe propuneri de soluționare a acestor aspecte, pe care își dorește să le discute cu structurile asociative ale administrației publice locale„Soluțiile pe care le vom propune trebuie foarte bine fundamentate, cu diferite alternative care să fie discutate public în mod serios și responsabil, dincolo de interese electorale sau interese pe termen scurt, și trebuie să fie bazate pe informații corecte și detaliate”.

Alte aspecte prezentate fac parte din Pachetul de măsuri privind reforma administrației publice. Premierul a pus accent pe continuarea procesului de descentralizare, prin transferul de noi responsabilități și a resurselor necesare către autoritățile locale și pe relansarea dezbaterii privind regionalizarea, prezentând posibile variante de lucru.

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu a subliniat faptul că ACoR este un partener real pentru o schimbare fundamentală în administrația din România, prin crearea unui proiect de modernizare administrativă, colaborarea MDRAP – AcoR fiind o importantă resursă pentru dezvoltarea comunităților rurale.

Încercăm să construim un cadru legislativ adaptat obiectivului nostru de a reforma administrația publică. Ne dorim ca reglementările să ajungă la un statut și cu consultarea și contribuția dumneavoastră, întrucât pentru acest pachet, avem în lucru mai multe proiecte. Proiectul pentru simplificarea legislației a avansat deja, e vorba despre acel Cod Administrativ care să înglobeze legislația aplicabilă la nivelul administrației publice. Am trecut de etapa de consultare publică Tezele Prealabile ale Codului, vă mulțumim pentru punctul de vedere comunicat. Avem și proiectul de simplificare a procedurilor administrative prin care dorim să rezolvăm o problemă de actualitate: existența unei administrații cu proceduri stufoase, greu de gestionat. ACoR este membru în grupul de lucru, ne dorim să beneficiem de contribuția dumneavoastră. Un alt proiect este cel privind managementul calității în serviciile publice, pentru care vă invităm, de asemenea, să ne transmiteți punctul de vedere. Referitor la managementul personalului din administrația publică locală, vom propune Guvernului spre aprobare, în scurt timp, Strategia funcției publice.

În ceea ce privește cadastrul, Vasile Dîncu a amintit că programul este funcțional, sunt deja prevăzute fonduri, dar e nevoie de mai mulți specialiști și de sprijinul real al autorităților locale în implementarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.

Ulterior, viceprim-ministrul Vasile Dîncu a avut o întâlnire bilaterală cu Markku Markkula – președintele Comitetului European al Regiunilor, pe tema schimbului de bune practici pentru realizarea descentralizării.

Markku Markkula a subliniat faptul că ”fiecare regiune, oraș, comună, are specificul ei, de aceea soluțiile pentru problemele lor pot fi diferite. Noi luam bunele practici și le distribuim, fie că vorbim de educație, dezvoltare sau alte domenii”.

Vasile Dîncu a readus în discuție necesitatea simplificării birocrației în domeniul absorbției fondurilor europene, a îmbunătățirii guvernării la nivel local printr-o descentralizare rațională prin crearea unei complementarități pe partea de investiții locale pe baza studiilor existente și a schimbului de experiență deoarece,

Din experiența mea anterioară, am constatat că în administrația publică locală, cel mai eficient mod de a învăța este din experiența altor comunități, pe modelul schimburilor de experiență cu alte localități europene. De aceea, am încredere că mai multă descentralizare va fi benefică: într-un sistem centralizat excesiv, managerii locali caută mereu soluții și finanțare la centru. Pe măsură ce crești gradul de descentralizare, localitățile sunt încurajate să caute propriile soluții, în plan local sau prin aceste schimburi de experiență cu administrații publice locale care au găsit deja soluții la probleme similare”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava