Concert pascal
MOPAN Suceava

Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, şi Marius Nica, ministrul delegat pentru fonduri europene, s-au aflat astăzi, 9 noiembrie, la Piatra Neamţ, pentru a semna 19 contracte de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi un contract din fonduri europene, pentru modernizarea şi reabilitarea infrastructurii din judeţul Neamţ.

Proiectele semnate prin PNDL au o valoare totală de 196.820.981,28 de lei şi vizează consolidarea şi modernizarea a 70 de kilometri de drumuri judeţene şi a opt poduri din localităţile Vînători Neamț, Secu, Mănăstirea Sihăstria, Răuceşti, Bicaz, Păstrăveni şi Grumăzești.

Până în prezent, în judeţul Neamţ, au mai fost semnate alte 10 contracte de finanţare prin PNDL, în valoare totală de 38.705.159,77 de lei, pentru modernizarea a 50 de kilometri de drumuri judeţene.

„PNDL are o importantă componentă de modernizare şi contribuie la dezvoltarea durabilă a ţării, alături de programele finanțate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, transport, salubrizare, cultură, culte, sport și locuire”, a menţionat viceprim-ministrul Paul Stănescu.

Proiectul finanțat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, are o valoare totală de aproximativ 32 de milioane de euro (din care 28,97 de milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile) şi are ca scop reabilitarea și modernizarea Axei rutiere strategice 3 între Piatra Neamț și limita județului Bacău. Beneficiarul proiectului este parteneriatul dintre Judetul Neamț, Municipiul Piatra Neamț și comunele Dumbrava Roșie, Făurei, Horia, Trifești, Săvinești, Icusești, Dochia, Secuieni, Ion Creangă și Mărgineni.

„Proiectul semnat astăzi va îmbunătăți viața a peste 165 de mii de oameni, care vor avea acces la drumuri moderne și sigure. În partea de nord-est a țării sunt mai multe proiecte de reabilitare rutieră care au primit finanțare şi ne concentrăm pe refacerea sau construirea infrastructurii, pentru a ajuta zona Moldovei să crească economic, prin dezvoltarea turismului și afacerilor, care au nevoie de această infrastructură. Multumesc autorităților locale pentru implicare și promitem că le vom fi alături în continuare”, a afirmat ministrul Marius Nica.

După finalizarea lucrărilor de investiții, care se vor desfășura pe parcursul a 68 de luni, vor fi reconstruiţi și modernizaţi peste 60 km de drumuri județene care asigură accesul la coridoarele TEN-T. Proiectul vizează îmbunătățirea situației actuale a infrastructurii din spațiul rural, asigurarea siguranței și fluenței traficului existent și prognozat, în conformitate cu prevederile legale și cu reglementările tehnice specifice în vigoare.

Despre Programul Naţional de Dezvoltare Locală

PNDL este un program de finanțare multianual, ce are ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie în vederea asigurării unui climat investițional atractiv pentru localitățile României.

Pot beneficia de finanțare, în cadrul PNDL, unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, respectiv comunele, municipiile şi oraşele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, judeţele, precum şi unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite în condiţiile legii, pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

Despre Programul Operațional Regional 2014-2020

Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 are ca obiectiv general creşterea competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să-şi poată gestiona în mod eficient resursele şi să-şi valorifice potenţialul de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic.

Aceste obiective sunt traduse în 11 axe prioritare, plus o axă de asistenţă tehnică, care au în total o alocare estimată de 8,13 miliarde de euro, din care 6,6 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar 1,53 miliarde de euro – contribuţie naţională

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava