MOPAN Suceava

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Damaschin, a avut un mesaj emoționat de Ziua Națională a României în cadrul manifestărilor organizate de 1 Decembrie în centrul Sucevei în prezența a câtorva mii de suceveni. Pentru început, PS Damaschin le-a vorbit celor prezenți despre contextul în care a avut loc Marea Unire a românilor. „Începutul de an 1918 nu era unul care să dea speranțe mari. Bună parte din țară era ocupată de străini. După victoriile frumoase din anul precedent de la Mărășești și Mărăști, acum suferiseră și înfrângeri. Pe frontul de Est eram cam singuri. Administrația și familia regală era în exil la Iași. Epidemia de tifos adăuga morți de acasă la românii omorâți pe front. Și totuși a răsărit și pentru români speranța. A fost, cum s-a spus, ora astrală pentru România. De unde această schimbare? Cum când multe sunt năruite se poate reactiva crezul și dorința de unitate de atât de mult timp râvnită și pregătită. Cred că dincolo de toate, dar mai ales prin toate a fost mâna lui Dumnezeu care s-a uitat cu milă la acest popor de multe ori chinuit și nedreptățit. Dar a făcut-o pentru că a văzut ce au făcut și oamenii în această direcție. Nu s-a stat cu mâna în sân. Diplomații au susținut cauza României e plan extern. Oamenii de stat au militat și ei pentru unitate. Regina Maria și-a activat cunoștințele dar și a dat mână de ajutor răniților. Preoții bisericii au încurajat poporul și au mângâiat pe cei îndoliați. Călugărițele și-au făcut rugăciunile mai mult pe la capetele bolnavilor. Cei rămași acasă au lucrat și așa puținul pământ ca să nu rămână țarina precum o miriște cu buruieni. Asta a văzut Dumnezeu. Și a adăugat El cu puterea Lui cea mare ceea ce lipsea pentru ca lucrul părut în anumite privințe aproape imposibil să se împlinească. Nu a fost un noroc orb ci mâna providenței. Dar care lucrare a lui Dumnezeu a venit pentru că și oamenii au făcut ce ține de ei”, a spus episcopul vicar al Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

„Pentru România de azi și cea de mâine nu trebuie să aștept ca altcineva să facă vreun lucru măreț, iar eu să aștept pe margine, eventual dându-mi cu părerea”

PS Damaschin a adăugat că de aici pot fi trase mai multe învățăminte. „Ce învăț de aici eu, românul ce-mi aduc aminte cu pioșenie de 1 Decembrie 1918? Că Dumnezeu deși atotputernic nu face minuni din nimic. Că Dumnezeu a făcut o Românie Mare pentru că oamenii nu doar și-au dorit o Românie Mare, ci au pus umărul să o facă mare. Învăț că pentru România de azi și cea de mâine nu trebuie să aștept ca altcineva să facă vreun lucru măreț, iar eu să aștept pe margine, eventual dându-mi cu părerea. Nu doar politicienii, nu doar cârmuitorii de sus ori mai de jos, nu doar Biserica prin clerul ei, nu doar intelectualii, ambasadorii, liderii de opinie decidenții de orice fel sunt responsabili de cum arată România. Și eu și tu ne facem România de azi și o dăm copiilor și nepoților pe cea de mâine. Căci da, nu doar de alții, ci și de mine depinde cum e țara. De e mare, ori mai puțin mare, de e cinstită, ori coruptă, de putem trăi frumos în ea, ori tânjim după alte exotice plaiuri, de e curată sau e plină de urât. Minunat este Dumnezeu care poate să ajute să ne ridicăm și să ne bucurăm mai mult și mai mult de țara noastră. Dar o va face, Dumnezeu, dacă și mie îmi pasă de ea. O iubesc, iubesc țara, nu declarând asta ci făcând ceva pentru a arăta asta. Fiecare la locul lui, cu puterile lui, împlinind menirea lui.

Și zic în încheiere în gând de rugăciune. Ai putut Doamne în urmă cu un veac să întorci mersul lucrurile când speranțele se șubrezeau. Și ai făcut așa pentru că ai văzut oameni muncind și chinuindu-se pentru aceasta. Insuflă-mi și mie și dă-ne și nouă Doamne să ne iubim țara făcând pentru ea ce ține de mine. Pentru ca Tu apoi cu dragostea ta să adaugi ce numai tu poți face pentru ea. Și nu doar noi să ne bucurăm de o Românie Mare, ci Tu Doamne să te bucuri de o Românie frumoasă la suflet. Vă mulțumesc”, a încheiat PS Damaschin.

Mesaj emoționant transmis de PS Damaschin de Ziua României: „Iubesc țara nu declarând asta, ci făcând ceva pentru a arăta asta. Fiecare la locul lui, cu puterile lui, împlinind menirea lui”, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava