MOPAN Suceava

Deputatul Uniunii Polonezilor din România în Parlamentul României, Victoria Longher, a transmis un mesaj  de Ziua Diasporei Poloneze, Ziua Drapelului și Ziua Cosntituției Poloniei, mesaj pe care îl prezentăm integral:

”La începutul lunii mai polonezii din întreaga lume celebrează, în data de 2 mai, Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate, respectiv Ziua Drapelului Republicii Polone, iar pe 3 mai, Sărbătoarea Națională de Trei Mai. Ziua de 2 mai marchează Sărbătoarea Diasporei Poloneze și a tuturor polonezilor care locuiesc în afara granițelor Patriei. Această zi a fost stabilită ca sărbătoare națională în anul 2002 de către Seimul R.P. din inițiativa Senatului ca recunoaștere pentru contribuția adusă de Diaspora Poloneză și Polonezii din Străinătate în obținerea independenței de către Polonia, pentru credința și atașamentul față de polonitate și ajutorul acordat țării în cele mai dificile momente.

Celebrată în aceeași zi, Ziua Drapelului Republicii Polone a fost stabilită în schimb ca sărbătoare națională în anul 2004. În această zi polonezii își exprimă propria mândrie națională și se unesc în jurul unuia dintre simbolurile naționale: drapelul Patriei lor. Cel mai simplu și cel mai semnificativ mod de sărbătorire este expunerea în această zi a drapelului polonez la ferestrele caselor noastre. De asemenea, polonezii poartă în această zi cocarde alb-roșii. La rândul ei, data de 3 mai aduce după sine una dintre cele două cele mai importante sărbători naționale poloneze. Pe 3 mai 1791 a fost adoptată prima constituție modernă, scrisă, în Europa modernă și a doua – după cea americană – din lume. A fost o lege care reglementa sistemul juridic al Uniunii statale polono-lituaniene. A fost considerată un document foarte progresist pentru timpurile sale. A fost o încercare de salvare a țării care a pierdut o parte din teritoriul său ca o consecință a primei împărțiri, realizate în anul 1772 de Prusia, Austria și Rusia. La puțin timp după adoptarea ei s-au realizat a doua și a treia împărțire, în 1793 și 1795, și Polonia și-a pierdut independența pentru mulți ani. Constituția din 3 Mai nu a intrat în vigoare niciodată, și cu toate acestea, amintirea ei a sprijinit aspirațiile generațiilor viitoare la independență. La mulți ani tuturor compatrioților noștri – tuturor polonezilor împrăștiați în întreaga lume!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava