MOPAN Suceava

Astăzi, la aniversarea a 23 de ani de la aprobarea Constituţiei României, prin referendumul din 8 decembrie 1991, este important să privim retrospectiv, cu obiectivitate, simț critic și responsabilitate. Vom putea constata că actuala Lege fundamentală a reușit să pună bazele unui sistem democratic fundamentat pe principiile statului de drept, economiei de piață, pluralismului și pe drepturile fundamentale ale omului.

Totodată, Ziua Constituției ne îndeamnă să privim și spre viitor, spre România generației de mâine, spre aspiraţiile ei şi spre nevoile societăţii secolului al XXI-lea.

Modificarea Constituţiei poate fi, în actuala conjunctură politico-instituțională, o oportunitate în vederea remodelării instituţionale și restructurării vieţii politice, sociale şi economice româneşti.  Multiplicarea artificială a crizelor politico-instituţionale din ultimul deceniu a adus România într-un blocaj politic și instituțional care afectează întreaga societate. Conflictul instituţional de la nivelul Executivului a degenerat, antrenând întreaga societate. Tensiunile dintre diferitele puteri şi autorităţi publice au avut drept consecință dereglarea mecanismului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat. În locul promovării unor forme de echilibrare a puterilor a fost stimulat conflictul instituțional dintre acestea.

Modificarea Constituţiei este un proiect de care avem nevoie si vizează atât transformări în raporturile dintre instituţiile politice, cât şi întărirea condiţiilor participării cetăţeneşti la luarea deciziilor pe toate nivelurile administraţiei.

O discutie de revizuirea/reformarea Constitutiei este absolut necesara, iar Ziua Constitutiei este cadrul potrivit pentru a reaminti aceasta necesitate, care trebuie sa devina o prioritate in anul politic 2015, degrevat de presiuni electorale.

Directiile revizuirii Constitutiei sunt cerute de societate si de evolutiile ultimilor ani. Este vorba, pe scurt, de:
–       definirea clara a puterilor executive si crearea cadrului pentru o buna colaborare institutionala in interiorul Executivului
–       asigurarea independentei justitiei si consolidarii statului de drept
–       eliminarea abuzurilor permise in prezent si protejarea mai buna a cetatenilor in fata noilor forme de imixtiune in viata privata
–       dezvoltarea democratiei participative, care sa completeze armonios democratia reprezentativa
–       intarirea mecanismelor de dialog intre institutiile politice si societatea civila
–       continuarea descentralizarii, inclusiv prin infiintarea regiunilor, ca unitate administrativ teritoriala
Statul social puternic, drepturile si libertatile fundamentale, economia de piata, echilibrul si separatia puterilor, independenta justitiei – sunt elemente fundamentale pe care ni le dorim, cu totii, consolidate si respectate tot mai mult.

Revizuirea Constitutiei trebuie, in acelasi timp, sa fie completata de o reforma electorala autentica (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numarului de parlamentari si revenirea la un sistem electoral corect), dar si de o modernizare si reformare autentica a administratiei locale (pentru diminuarea aparatului birocratic si eficientizarea administratiei).

Este esenţial ca toţi cetăţenii României, dar si pentru toti actorii politici responsabili, în special cei care îşi asumă roluri de reprezentare politică, să conştientizeze că Legea fundamentală este atât un act juridic menit să instituie reguli de organizare şi funcţionare a societăţii, cât şi un adevarat Pact social , care oferă cetăţenilor garanţia unei bune guvernări şi protecţie în faţa abuzurilor de orice fel.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava