MOPAN Suceava

Eminenţa Voastră Cardinal Angelo Amato,

Preafericirea Voastră Cardinal Lucian Mureşan,

Înaltpreasfinţia Voastră Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Ioan Robu,

Distinsă adunare,

Regret faptul că fizic, nu pot fi alături de dumneavoastră într-un moment atât de important cum este beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, care şi-a dedicat viaţa în întregime lui Dumnezeu, semenilor aflaţi în suferinţă, precum şi unirii tuturor creştinilor. Este un moment important pentru toţi creştinii din ţara noastră, în care renaşterea spiritului religios reprezintă o realitate care ne dă speranţe în alcătuirea unei societăţi mai bune şi mai atente la suferinţele şi nevoile semenilor noştri.

Ancorat în acelaşi timp în tradiţia bisericească atât occidentală cât şi răsăriteană, „îmbinând armonios Orientul cu Occidentul”, monseniorul Vladimir Ghika a fost şi rămâne un chip luminos, un reper moral deopotrivă în Biserica pe care a slujit-o cu dragoste până la moartea sa martirică, cât şi pentru întreaga societate românească.

Ca nepot al ultimului domnitor al Moldovei, Vladimir Ghika a făcut parte dintr-o familie cu mari merite în efortul de modernizare a societăţii româneşti. În ipostaza sa de „mare vagabond apostolic”, monseniorul Vladimir Ghika a legat România de nenumăratele locuri din lume în care a făcut misiune. Ca intelectual, ne-a lăsat moştenire nu doar lucrări de teologie, ci şi opere de reflecţie socială, generate de nenumăratele sale experienţe nemijlocite în rândul bolnavilor şi săracilor. Ca duhovnic, a îmbărbătat mii de credincioşi în vremurile tulburi ale războiului şi ale totalitarismului stalinist din perioada imediat post-belică.

Monseniorul Ghika a fost şi un mare spirit european, un deschizător de drumuri care a refuzat compromisul cu totalitarismul de orice fel asumându-şi martiriul, în numele Bisericii lui Hristos al cărui imperativ „ca toţi să fie una” l-a călăuzit permanent şi pretutindeni. A fost persecutat, urmărit, bătut şi batjocorit într-un moment în care Europa abia începea să înţeleagă lecţiile regimurilor totalitare. Prin sacrificiul său, prin conduita sa exemplară, prin marea sa onestitate intelectuală, monseniorul Vladimir Ghika este astăzi una dintre sursele de inspiraţie şi energie pentru cei care se străduiesc să înţeleagă şi să îşi asume valorile şi practicile Europei unite. Europa creştină, Europa democratică, Europa luminilor, Europa filantropiei, Europa anti-totalitară sunt doar câteva ipostaze rezumate în viaţa şi activitatea Fericitului Vladimir Ghika.

Prin beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, Biserica Catolică din ţara noastră dezvăluie lumii, o dată în plus, contribuţia sa activă la consolidarea unui spirit românesc european. Comunitatea catolică din ţara noastră – şi evenimentul de astăzi îmi susţine afirmaţia pe deplin – este parte a unui efort comun, de secole, de edificare a naţiunii române moderne şi a binelui comun al societăţii.

Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika este un moment de mare sărbătoare pentru Biserica Catolică de ambele rituri din România şi un prilej de bucurie pentru toţi românii. Ca prim ministru al României sunt alături de dumneavoastră, de toţi credincioşii din ţara noastră, în acest moment înălţător şi plin de semnificaţii, când cinstim un sfânt al neamului românesc.

Victor-Viorel Ponta

Prim-ministrul Guvernului României

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava