Sarbatoarea Muntelui 2019

Finalul „istoriei” zeiţei create de Abel Lafleur şi consacrate de Jules Rimet a fost net favorabil Braziliei. Fotbaliştii carioca au câştigat trei dintre ultimele patru ediţii şi au intrat definitiv în posesia cupei. Finala a avut loc pe monumentalul stadion „Azteca” şi a opus două dintre dublele campioane de până atunci, Brazilia şi Italia.

În preliminariile surprizele au fost destul de puţine. RFG a eliminat Austria şi Scoţia, stabilind şi un record de scor, 12-0 cu Cipru. Italia a avut probleme doar cu RDG (2-2). Neaşteptată a fost eliminarea campioanei olimpice Ungaria, după un baraj pierdut, 1-4, cu Cehoslovacia.

URSS a trecut lejer de Turcia şi Irlanda de Nord, în timp ce Suedia, după ce a pierdut 0-3 în faţa Franţei, a profitat de înfrângerea „cocoşilor galici” în faţa Norvegiei. Bulgaria a reuşit un parcurs excelent şi le-a „luat faţa” olandezilor şi polonezilor. Belgia a reprezentat una din surprize după ce a eliminat Spania şi Iugoslavia.

În premieră la Mondiale s-a calificat Israelul care a beneficiat de „forfait-ul” ţărilor arabe din Asia. Marocul a câştigat „maratonul” fotbalistic african, în timp ce Brazilia a învins pe rând Paraguay, Columbia şi Venezuela. Uruguay s-a „chinuit” în schimb cu Chile şi Ecuador. Argentina, în evident declin, a încheiat ultima în grupă după Peru şi Bolivia. El Salvador a mers la Mondiale pentru că Mexicul a organizat turneul final.

După eşecuri repetate, tricolorii au reuşit în sfârşit să ajungă la un turneu final. Grupa de calificare a fost una foarte dificilă şi a început greu cu un 0-3 în faţa Portugaliei, medaliata cu bronz din Anglia 1966. România a trecut apoi cu 2-0 şi 1-0 de Elveţia, formaţie care ne învinsese în preliminariile europene cu 7-1! A urmat apoi 1-0 cu Portugalia la Bucureşti, golul fiind marcat de inegalabilul Gicu Dobrin, apoi 2-2 la Atena ambele goluri fiind marcate de Florică Dumitrache şi în final 1-1 cu Grecia la Bucureşti, golul alor noştri fiind semnat de Dembrovschi. Generaţia care a ajuns la Guadalajara a fost una de excepţie. Din lotul României care a evoluat în preliminarii şi la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970 au făcut parte jucătorii: Coman, Dinu, Gergely, Pîrcălab, Lucescu, Boc, Nunweiller VI, Dumitrache, Deleanu (Dinamo Bucureşti), Sătmăreanu II, D.Nicolae, Hălmăgeanu, Tătaru II (Steaua Bucureşti), Necula Răducanu, Dan Coe, Lupescu, Liţă Dumitru, Neagu (Rapid Bucureşti), Mocanu, Grozea (Petrolul Ploieşti), Dobrin (FC Argeş Piteşti), Dembrovschi (SC Bacău), Martinovici (U Craiova), Kallo, Tufan (Farul Constanţa), Adamache (Steagul Roşu Braşov), Ion Ionescu (Alemania Aachen).

Turneul final s-a desfăşurat pe stadioane superbe, la Ciudad de Mexico, Guadalajara, Leon, Toluca şi Puebla. Grupele de patru dădeau câte două echipe calificate în faza următoare, în caz de egalitate procedându-se la tragerea la sorţi.
RFG-ul a avut emoţii doar cu Marocul, scor 2-1 (africanii au condus la pauză), apoi au învins cu 3-1 Peru şi cu 5-2 Bulgaria. „Incaşii” s-au calificat de pe locul secund din grupă după ce au trecut de bulgari cu 3-2.

URSS şi Mexic au mers cap la cap, victorii pentru ambele cu Belgia şi El Salvador şi apoi un 0-0 în disputa directă. Sovieticii au ieşit pe primul loc la tragerea la sorţi.

Italienii, campioni europeni în 1968, s-au calificat în stilul lor personal. 1-0 cu Suedia, 0-0 cu Uruguay şi Israel. Suedezii au fost eliminaţi după 1-1 cu Israel, deşi întrecuseră Uruguay cu 1-0.

În grupa „morţii” sau „groapa cu lei”, la Guadalajara, Brazilia a dovedit o formă de zile mari. După 4-1 cu Cehoslovacia, naţionala cariocas a învins cu 1-0 Anglia şi 3-2 România.

Tricolorii au avut ghinion în primul joc din grupă, cel cu Anglia, pierzând cu 1-0printr-un gol luat printre picioare de regretatul Stere Adamache. După acest eşec a urmat o splendidă victorie, 2-1 cu Cehoslovacia prin golurile înscrise de Dumitrache din penalty şi Neagu.

Cu Brazilia, România a făcut din nou un meci bun în care a marcat de două ori prin Dumitrache şi Dembrovschi. În acele vremuri mulţi au pus necalificarea în faza sferturilor de finală pe seama deciziei antrenorului Angelo Niculescu de a nu-i titulariza pe Dobrin şi Rică Răducanu.

În sferturile de finală, Italia a învins Mexicul cu 4-1 după ce Pena deschisese scorul pentru gazde. Gigi Riva, marea vedetă a celor de la Cagliari a înscris două goluri.

Uruguay a pătruns şi ea în semifinale după ce a trecut de URSS cu 1-0 printr-un gol marcat de Victor Esparrago în minutul 119!

Brazilia, cu fenomenala tripletă Pele – Tostao – Jairzinho a depăşit Peru cu 4-2 în pofida jocului excelent a lui Teofilo Cubillas şi Hector Chumpitaz.

În reeditarea finalei de pe Wembley, RFG a învins Anglia cu 3-2. De această dată n-a mai fost niciun tuşier….aliat.

În semifinale persista întrebarea: va mai exista Cupa „Jules Rimet”? Singura variantă era victoria nemţilor.Unul dintre cele mai frumoase meciuri de la Campionatele Mondiale s-a jucat între Italia şi RFG. Primii au marcat italienii prin Bonisegna şi apoi, tipic, s-au retras în apărare. Schnellinger a egalat în prelungiri. Cu Beckenbauer accidentat, a jucat cu umărul dislocat, nemţii au preluat conducerea prin Gerd Muller. Italienii au revenit prin punctele reuşite de Tarcisio şi Riva. Germanii cu încăpăţânarea lor legendară au egalat din nou prin acelaşi Gerd Muller. Riva a adus victoria „squadrei azzura” în ca mai încrâncenată finală jucată vreodată la un turneu final.

Uruguay a condus Brazilia cu 1-0 prin golul izbutit de Cubilla. Chiar dacă s-au blocat în defensivă, uruguaienii nu au rezistat asaltului brazilian. Clodoaldo a egalat cu un şut de senzaţie, pentru ca apoi să mai puncteze de două ori prin Rivelinho şi Jairzinho.

„Celeştii” au pierdut apoi şi finala pentru medalia de bronz, 0-1, în faţa RFG-ului, golul nemţilor fiind marcat de Overath.
Finala mare a adus faţă în faţă două superputeri fotbalistice, Brazilia şi Italia. Pele a deschis scorul cu capul după o centrare a lui Rivelinho. Italienii au egalat prin Bonisegna, dar nu au rezistat iureşului sudamerican.
Gerson, Jairzinho şi din nou Pele au încrsi pentru o victorie indiscutabilă în faţa Italiei şi Cupa „Jules Rimet” a poposit definitiv în Brazilia.

Golgheterul Campionatului Mondial de fotbal din Mexic a fost Gerd Muller cu 10 goluri, iar cel mai bun jucător a fost desemnat Pele.

Echipele care au evoluat în finală:
Brazilia: Felix – Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo, Clodoaldo, Gerson, Jairzinho, Tostao, Pele, Rivelinho.
Italia: Albertosi – Burgnich, Cera, Rosato, Faccheti, Bertini (Juliano), Mazzola, De Sisti, Domenghini, Bonisegna (Rivera), Riva.
Arbitru: Rudi Glockner (RFG).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava