MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, vrea să afle de la ministrul sănătății, Sorina Pintea, care au fost investițiile în secțiile de neonatologie și maternitățile din România. Dumitru Mihalescul a declarat că România nu a coborât nici astăzi de pe nefericitul loc I din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, în special pentru copiii cu vârste sub 2 ani. „O cauză principală a mortalităţii infantile o reprezintă dotarea precară a secţiilor de neonatologie din aproape toată ţara, care nu dispun nici de incubatoare, nici de aparatură modernă de bază. Este ruşinos ca într-o perioadă de creştere economică, în care bugetul dispune de resurse suplimentare, Guvernul să aştepte ca organizaţii non-guvernamentale de tipul „Salvaţi copiii” să doteze maternităţile cu aparatură de bază. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că investiţii în aparatură nu s-au realizat, nici investiţii pentru reabilitarea spaţiilor nu s-au finanţat, tocmai în vederea eliminării infecţiilor nosocomiale”, i-a transmis Dumitru Mihalescul ministrului sănătății.

El a amintit de „cazul halucinant” al maternităţii Giuleşti, unde aproape toţi nou-născuţii s-au îmbolnăvit din cauza condiţiilor improprii din spital. Mihalescul a arătat că Acest caz a ajuns în spaţiul public pentru că a fost depistat de mass-media. „Îmi manifest, însă, serioase îngrijorări, că asemenea situaţii s-ar putea întâmpla şi în alte secţii de neonatologie din ţară. Chiar dacă domniei voastre nu vă putem reproşa direct calitatea managementului dintr-o unitate spitalicească, putem însă să vă punem serioase întrebări în legătură cu programul investiţional susţinut de Ministerul Sănătăţii”, i-a mai spus deputatul liberal Sorinei Pintea.

În acest sens, Dumitru Mihalescul i-a solicitat să-i spună câte maternităţi sau secţii de neonatologie din sistemul de stat au fost modernizate în România în ultimii 2 ani, dar și care este valoarea totală a investiţiilor realizate în anii 2017-2018. „De asemenea, că solicit să spuneți câte echipamente specifice, incubatoare, aparate ecograf, au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru dotarea maternităţilor şi câte echipamente au fost donate de ONG-uri, dar și câte secţii au fost reabilitate de la zero, astfel încât să se poată elimina infecţiile intraspitaliceşti”, a mai spus Dumitru Mihalescul. Nu în ultimul rând, el i-a solicitat ministrlui sănătății să precizeze care este intervalul de timp la care personalul medical din secţiile de neonatologie este testat pentru a nu fi purtător de diverşi viruşi sau stafilococi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava