Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, vrea să afle de la ministrul sănătății, Sorina Pintea, care au fost investițiile în secțiile de neonatologie și maternitățile din România. Dumitru Mihalescul a declarat că România nu a coborât nici astăzi de pe nefericitul loc I din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, în special pentru copiii cu vârste sub 2 ani. „O cauză principală a mortalităţii infantile o reprezintă dotarea precară a secţiilor de neonatologie din aproape toată ţara, care nu dispun nici de incubatoare, nici de aparatură modernă de bază. Este ruşinos ca într-o perioadă de creştere economică, în care bugetul dispune de resurse suplimentare, Guvernul să aştepte ca organizaţii non-guvernamentale de tipul „Salvaţi copiii” să doteze maternităţile cu aparatură de bază. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că investiţii în aparatură nu s-au realizat, nici investiţii pentru reabilitarea spaţiilor nu s-au finanţat, tocmai în vederea eliminării infecţiilor nosocomiale”, i-a transmis Dumitru Mihalescul ministrului sănătății.

El a amintit de „cazul halucinant” al maternităţii Giuleşti, unde aproape toţi nou-născuţii s-au îmbolnăvit din cauza condiţiilor improprii din spital. Mihalescul a arătat că Acest caz a ajuns în spaţiul public pentru că a fost depistat de mass-media. „Îmi manifest, însă, serioase îngrijorări, că asemenea situaţii s-ar putea întâmpla şi în alte secţii de neonatologie din ţară. Chiar dacă domniei voastre nu vă putem reproşa direct calitatea managementului dintr-o unitate spitalicească, putem însă să vă punem serioase întrebări în legătură cu programul investiţional susţinut de Ministerul Sănătăţii”, i-a mai spus deputatul liberal Sorinei Pintea.

În acest sens, Dumitru Mihalescul i-a solicitat să-i spună câte maternităţi sau secţii de neonatologie din sistemul de stat au fost modernizate în România în ultimii 2 ani, dar și care este valoarea totală a investiţiilor realizate în anii 2017-2018. „De asemenea, că solicit să spuneți câte echipamente specifice, incubatoare, aparate ecograf, au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru dotarea maternităţilor şi câte echipamente au fost donate de ONG-uri, dar și câte secţii au fost reabilitate de la zero, astfel încât să se poată elimina infecţiile intraspitaliceşti”, a mai spus Dumitru Mihalescul. Nu în ultimul rând, el i-a solicitat ministrlui sănătății să precizeze care este intervalul de timp la care personalul medical din secţiile de neonatologie este testat pentru a nu fi purtător de diverşi viruşi sau stafilococi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Karls Jobs 2018
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava