MOPAN Suceava

Cîteva mii de credincioși au asistat astăzi, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Liturghia oficiată la Mănăstirea Putna de un sobor format din 55 de preoţi din România, Republica Moldova și Ucraina, în frunte cu Înalt Prea Sfinţia Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Credincioșii care au participat la slujba de astăzi de la Mănăstirea Putna au venit, în marea lor majoritate, îmbrăcați în frumoase haine populare.

În predica sa, Înaltul Pimen a vorbit despre taina ascultării cuvîntului lui Dumnezeu și i-a îndemnat pe credincioși să meargă cât mai mult la spovedanie. „cât de frumoasă este trăirea vieții noastre creștine. Trebuie să cumpănim. Trebuie înțelepciune. Și înțelepciunea vine de al Dumnezeu. De aceea avem nevoie să ne păstrăm curați sufletește. Și cine este omul fără greșeală? De o zi dacă ar fi viața lui și tot are o greșeală. Și atunci alergăm la scaun de spovedanie. Și acolo ne mărturisim păcatele noastre cu căință. Și după ce preotul ascultă mărturisirea noastră. Făcută cu căință rostește cuvintele: te iert, te dezleg de toate păcatele tale mărturisite cu credință. Și atunci avem bucuria cea mai mare și înțelepciunea lucrurilor. Așa trebuie să ne trăim viața creștină”, a spus ÎPS Pimen în cuvântul său.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a adăugat că sunt multe virtuți pentru care credincioșii trebuie să se străduiască, însă cea dintâi este virtutea ascultării de poruncilor lui Dumnezeu. „Pentru că prin neascultarea poruncilor strămoșilor noștri a intrat păcatul în lume. Prin ascultarea Maicii Domnului la vestea pe care i-a dat-o Arhanghelul Gavril, <vei naște pe Fiul lui Dumnezeu>, cum va fi posibil acest lucru și i-a explicat pe cât a fost posibil, totuși mintea omenească înțelege greu tainele lui Dumnezeu. Sf. Ioan Gura de Aur spune că tainele lui Dumnezeu se înțeleg prin credință și tăcere. A spus, fie mie, după cuvântul Tău, roaba domnului. Așa a venit Mântuitorul Isus în lume, datorită dragostei Lui, dar acceptului, smereniei, ascultării Maicii Domnului. Maica Domnului este pilă de ascultare a poruncilor lui Dumnezeu”, a spus ÎPS Pimen.

Înaltul ierarh le-a transmis credincioșilor prezenți că ascultarea poruncilor lui Dumnezeu este sfinția vieții noastre. „Atunci când omul nu este ascultător de poruncile lui Dumnezeu și nu se spovedește de păcate se împietrește la suflet. Și nu are conștiința greșelii. De aceea trebuie să ne spovedim cât mai des și să ne împărtășim cât mai des, numai atunci când preotul duhovnic ne dă această binecuvântare”, a spus Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Astăzi este și hramul Mănăstirii Putna, iar printre cei prezenţi la slujbă s-au numărat prefectul Mirela Adomnicăi, primarul PNL al Sucevei Ion Lungu, parlamentarii PSD Ioan Stan, Virginel Iordache și Eugen Bejinariu, deputații PNL Angelica Fădor și Dumitru Mihalescul și deputații Pro România Victor Ponta, Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin și Cătălin Nechifor. Au mai fost prezenți vicepreședintele PNL al Consiliului Județean Gheorghe Niță, primarul de Rădăuți, Nistor Tătar, consilierul județean PNL Vasile Tofan și consilierii județeni PSD Mihai Grozavu și Gavril Vîrvara. Cu toții au stat separat, pe grupuri politice.

Tot astăzi, atât Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, cât și starețul mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec i-au îndemnat pe pelerini să meargă să vadă coroana reconstitită a domnitoului Ștefan cel Mare, care a fost depusă pe mormântul voievodului.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava