Concert pascal
MOPAN Suceava

Pentru că medicii n-au avut cui să administreze serul, mii de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin au expirat în depozitele Direcției de Sănătate Publică. Și, totuși, Ministerul Sănătății nu abandonează proiectul și se gândeşte să reia vaccinarea, întrucît acţiunea este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dar şi pentru că mortalitatea prin cancer de col uterin în România este cea mai mare din Europa.
În ciuda insuccesului din campaniile precedente, trei la număr, Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea reluării vaccinării împotriva cancerului de col uterin (HPV) la elevele cu vârste între 11 şi 15 ani, dar numai la cererea expresă a părinţilor. În campania din 2010, de exemplu, mii de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin au expirat în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, fiindcă medicii n-au avut cui să administreze serul. Vaccinurile ar fi trebuit folosite pentru imunizarea gratuită a adolescentelor cu vârste între 12 şi 14 ani, tinerelor de liceu, studentelor şi femeilor peste 24 de ani. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, de la finele lui noiembrie 2009, când a debutat a doua campanie de vaccinare, şi până la sfârşitul lunii octombrie 2010, au fost vaccinate, în diferite faze -cu prima, a doua sau a treia doză de vaccin – 534 de sucevence. La data de 31 octombrie 2010, în depozitele DSP au expirat 4.511 doze de vaccin dintr-un stoc de 6.617. Alte 2.106 de doze aveau termenul de valabilitate la date diferite, până în 30 august 2013.
Ministerul Sănătăţii a lansat prima campanie de imunizare împotriva cancerului de col uterin în 2008. Aceasta s-a adresat elevelor de clasa a IV-a, însă s-a dovedit a fi un fiasco, din cauză că părinţii nu şi-au dat acordul pentru vaccinarea fetiţelor, speriaţi fiind de vârsta prea mică şi eventualele efecte secundare ale serului. Un an mai târziu, Ministerul a început o altă campanie de vaccinare, noua strategie pornind de la deficienţele identificate în programul din 2008: informaţie insuficientă sau neadecvată. Noutatea din a doua campanie a fost că s-a schimbat vârsta de imunizare, acţiunea adresându-se de această dată elevelor din clasele VI-VII, cu vârste între 12 – 14 ani. Partea proastă a fost că nici atunci informarea asupra campanie și vaccinului anti HPV nu a fost cu mult diferită de cea anterioară.
Acum, Ministerul Sănătăţii intenţionează reluarea vaccinării împotriva cancerului de col uterin (HPV) la elevele cu vârste între 11 şi 15 ani, dar numai la cererea expresă a părinţilor. Astfel, va începe o nouă campanie de informare până la începutul anului şcolar viitor.
Potrivit Ministerului, se intenţionează revenirea la vaccinare întrucât această acţiune este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi pentru că mortalitatea prin cancer de col uterin în România este cea mai mare din Europa.
Cancerul de col uterin apare în urma infecţiei cu virusul papilloma (HPV), iar factorii de risc cresc dacă partenerii sexuali sunt schimbaţi des. Bărbaţii sunt purtători ai acestui virus, pe care îl transmit şi partenerelor lor sexuale. Medicii spun că prevenirea cancerului de col uterin se poate face numai prin vaccinare, imunizarea completă constând în trei doze de vaccin administrat.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava