Concert pascal
MOPAN Suceava
  • Ministerul Finanțelor (MF) derulează, în perioada 1 – 19 martie, o nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis pentru populație în lei și euro la Bursa de Valori București (BVB), în urma succesului ofertelor derulate în 2020, prin care a atras 4,74 miliarde lei (aproape 1 miliard de euro).
  • Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor:
    • „Succesul emisiunilor de titluri de stat Fidelis lansate anul trecut cu sprijinul BT Capital Partners/Banca Transilvania, BCR și BRD a confirmat încrederea pe care românii o au în aceste instrumente de economisire dedicate persoanelor fizice, în condiții avantajoase. Statul român continuă aceste emisiuni și anul acesta, atât la solicitarea investitorilor persoane fizice, dar și din dorința de familiariza populația cu mecanismele pieței de capital”.
  • Radu Hanga, Președinte BVB:
    • „Continuarea acestui program este o reconfirmare a parteneriatului foarte bun pe care Statul Român îl are cu piața de capital și ai cărui beneficiari finali sunt românii, deoarece prin achiziția titlurilor de stat, pe de o parte, cetățenii participă direct la programele de investiții în economie, iar pe de altă parte, sumele plasate în titlurile de stat le aduc un randament mai bun”.
  • Adrian Tănase, Director General, BVB:
    • „Investiția în titluri de stat poate fi un prim pas în lumea investițiilor pentru mulți români. Vorbim de un plasament cu un grad de risc foarte redus și care, odată listate, îi oferă investitorului o flexibilitate în administrarea banilor săi, astfel că le poate vinde oricând dorește, sau poate să mai cumpere”.

Ministerul Finanțelor (MF) revine pe piața de capital cu trei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis pentru populație, în urma succesului ofertelor publice de vânzare derulate în 2020, prin care a atras 4,74 miliarde lei (aproape 1 miliard de euro). Noua ofertă de vânzare de titluri de stat din programul Fidelis se derulează la Bursa de Valori București (BVB) în perioada 1 – 19 martie, când pot fi subscrise titluri de stat în lei cu scadența de 1 si 3 ani, și respectiv în euro, cu scadență de 5 ani.

Criteriu Emisiune lei cu scadență în 2022 Emisiune lei cu scadență în 2024 Emisiune euro cu scadență în 2026
ISIN ROOREDJL6FK8 ROL2HKIVYIW5 ROVJSKSV4CU2
Simbol R2203A R2403A R2603AE
Scadență 24 martie 2022 24 martie 2024 24 martie 2026
Dobândă anuală 2,85% 3,10% 1,55%
Perioada de derulare 1 – 19 martie 2021 1 – 19 martie 2021 1 – 19 martie 2021
Valoare nominală/ titlu de stat 100 lei 100 lei 100 euro
Suma minimă subscrisă 5000 lei 5000 lei 1000 euro

„Oferta lansată în luna martie de Ministerul Finanțelor se înscrie în obiectivul nostru de a dezvolta piața titlurilor de stat pentru populație prin oferte de economisire, chiar și după un an cu provocări așa cum a fost 2020, demonstrând că cererea pentru alternative avantajoase de plasare a economiilor oferite de Statul Român este în creștere. Mulțumim partenerilor noștri instituții de credit și intermediari care participă cu toată implicarea în ofertele Fidelis. Mulțumim BVB pentru încrederea în instrumentele lansate de Ministerul Finanțelor și punerea la dispoziția investitorilor persoane fizice a platformei pentru tranzacționarea titlurilor de stat Fidelis”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor.

„Ne bucurăm că Ministerul Finanțelor continuă programul Fidelis pentru titluri de stat pentru populație pentru că este o reconfirmare solidă a faptului că bursa este un canal viabil de finanțare atât pentru companii, cât și pentru Statul Român. Sumele plasate de români în ofertele pentru titlurile de stat Fidelis derulate anul trecut sunt impresionante, pentru că vorbim despre aproape un miliard de euro. Totodată, continuarea acestui program este o reconfirmare a parteneriatului foarte bun pe care Statul Român îl are cu piața de capital și ai cărui beneficiari finali sunt românii, deoarece prin achiziția titlurilor de stat, pe de o parte, cetățenii participă direct la programele de investiții în economie, iar pe de altă parte, sumele plasate în titlurile de stat le aduc un randament mai bun decât dacă ar fi plasate în depozite bancare”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Investiția în titluri de stat poate fi un prim pas în lumea investițiilor pentru mulți români. Vorbim de un plasament cu un grad de risc foarte redus și care, odată listate, îi oferă investitorului o flexibilitate în administrarea banilor săi, astfel că le poate vinde oricând dorește, sau poate să mai cumpere. Această flexibilitatea este deja vizibilă în volumele de tranzacționare înregistrate de titlurile de stat Fidelis emise anul trecut, investitorii realizând zilnic tranzacții cu acestea. Ne dorim ca din ce în ce mai mulți români să caute plasamentele cele mai rentabile pentru economiile lor, iar prin titlurile de stat pentru populație, avem o paletă cât mai diversificată de astfel de plasamente”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Cele trei noi emisiuni de titluri de stat sunt adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minimă a unei subscrieri la emisiunile în lei este de 5.000 de lei, în timp ce pentru emisiunea în euro valoarea minimă care poate fi subscrisă este de 1.000 de euro. Conform legislației în vigoare, dobânzile și câștigurile de capital realizate din deținerea și tranzacționarea titlurilor de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanțelor sunt venituri netaxabile.

Titlurile de stat sunt oferite în România exclusiv persoanelor fizice rezidente și nerezidente, cu excepția persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani până la data închiderii ofertei inclusiv. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din: BT Capital Partners (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD. De asemenea, subscrierile se pot efectua în cadrul ofertei si prin intermediul Participanților Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de ASF (altul decât BTCP, BCR și BRD), care este societate de investiții financiare sau instituție de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București și care a semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei și a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (19 martie 2021), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanții Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Alocarea titlurilor de stat efectuată de sindicatul de intermediere împreună cu emitentul este obligatorie şi este angajantă pentru investitori.

Prima zi de tranzacționare este preconizată să fie 25 martie 2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe website-ul Bursei de Valori București, la acest LINK.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava