MOPAN Suceava

Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a organizat pe data de 12 noiembrie 2020, împreună cu Fundația WorldSkills Romania evenimentul Educație pentru Dezvoltare Durabilă în Învățământul Profesional și Tehnic, domeniul agricol.

Scopul evenimentului a fost acela de a crea contextul în care, în liceele cu profil agricol, Educația pentru Dezvoltare Durabilă (EDD) să devină parte integrantă a formării profesionale inițiale a viitorilor profesioniști în agricultură.

„Învățământul în sistem dual este soluția realistă și cu rezultate imediate pentru formarea unei forțe de muncă responsabile și calificate în agricultură în vederea revigorării învățământului profesional și tehnic agricol.  În acest mod, școala vine într-un parteneriat cu agenții economici, cu fermierii, cu procesatorii, în așa fel încât elevii acestor forme de învățământ să beneficieze de o pregătire practică cât mai solidă.  Aceasta ar urma să se desfășoare în ferme, în fabrici de procesare lapte, carne, legume, care activează pe piață în relații economice și juridice cu alte firme sau ferme în care se lucrează cu tehnologie din anul 2020. Astfel, la finalul cursurilor, absolvenții acestei forme de pregătire de învățământ dual vor avea suficiente competențe cu care să-și găsească un loc de muncă încă din primele zile după absolvire, iar acea diplomă va fi acoperită de competențe reale. Știu că există și o dorință a fermierilor și a procesatorilor de a intra în acest parteneriat pentru învățământ dual, pentru că agricultura și industria alimentară românească au mare nevoie de personal calificat și responsabil.”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„1 din 4 tineri din România nu munceşte şi nu studiază, cifre îngrijorătoare pentru țara noastră. Soluții există iar investițiile în educația pentru dezvoltare durabilă pot contribui la schimbarea acestor statistici. Prin specificul său, acest tip de educație poate fi integrat cu succes inclusiv în curriculumul tehnic, de specialitate, din învățământul profesional și tehnic în domeniul agricol. Dacă generația tânără, care s-a dovedit a fi foarte receptivă, va îmbrățișa principiile dezvoltării durabile cât mai devreme, atunci noua abordare va contribui definitoriu la îmbunătățirea calității vieții populației și la formarea unei societăți durabile și sustenabile, dezideratul nostru al tuturor.”  a declarat László Borbély, Consilier de Stat, Guvernul României, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

„Este nevoie de armonizarea tuturor strategiilor, a Strategiei pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 cu cea a Ministerului Educației și Cercetării, în principal, dar și a ministerelor de linie, cum e Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a asigura o abordare integrată a educației pentru dezvoltare durabilă în învățământul preuniversitar agricol.”, a declarat Liliana Romaniuc, Consilier de Stat, Cancelaria Prim Ministrului.

Prin integrarea EDD în curriculumul de specialitate, școala contribuie la dezvoltarea unei noi generații de fermieri, preocupată în egală măsură de mediu, de utilizarea responsabilă a resurselor, de impactul social, economic și cultural al activității lor.

Evenimentul a prilejuit și derularea a două paneluri cu temele: „Educația pentru Dezvoltare Durabilă” și „Producție responsabilă și acțiuni climatice”. Conferința a oferit posibilitatea expunerii propriei experiențe pentru o gamă variată de actori interesați: profesori; coordonatori din instituții publice; cercetători din domeniul agriculturii și industriei alimentare; reprezentanți din societatea civilă. Toți participanții și-au exprimat interesul pentru introducerea elementelor de educație durabilă în școlile agricole, astfel încât noile generații de specialiști în acest domeniu să aibă o viziune complexă adaptă provocărilor contemporane.

În completarea conferinței, în data de 24 noiembrie va avea loc un workshop cu aceeași temă, adresat profesorilor de specialitate și directorilor de licee agricole.

Despre Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă

În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare și cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acțiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.

Pentru punerea în operă a prevederilor europene și a celor din documentele ONU în materie de dezvoltare sustenabilă a fost înființat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, prin Hotărârea Guvernului nr. 313/2017. Departamentul funcționează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în subordinea prim-ministrului, și este coordonat de consilierul de stat László Borbély.

Despre Fundația WorldSKills România

Înființată în 2016, Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin promovarea excelenței în domeniul profesional, prin oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale și prin facilitarea colaborării între diverse organizații, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava