MOPAN Suceava

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, a inițiat seria de consultări cu reprezentanții Asociației Producătorilor de Mobilă de România (APMR) și ai companiilor românești din domeniu pe teme de actualitate, respectiv susținerea exportului românesc în contextul crizei Ucraina – Federația Rusă.

Agenda discuțiilor a cuprins, prioritar, identificarea de modalități de susținere a exportatorilor români de mobilă care aveau relații comerciale pe piețele din Federația Rusă și Ucraina, în sensul găsirii de parteneri externi alternativi. 

În context, ministrul Cadariu a subliniat că există posibilitatea accesării pieței kazahstaneze, menționând sprijinul pe care îl poate asigura Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (M.A.T.) în colaborare cu Ambasada Republicii Kazahstan în România. Astfel, M.A.T. a propus în cadrul întâlnirii un calendar privind implementarea priorităților parteneriatului tripartit APMR – structuri asociative din Kazahstan, M.A.T. și Ambasada Republicii Kazahstan în România, în format online și fizic, pentru pregătirea unor misiuni economice/ forumuri economice/ participare la târgurile de profil din Kazahstan. 

Membrii APMR au manifestat interes, totodată, pentru piața SUA, EAU, Arabia Saudită, solicitând sprijin pentru promovarea mobilei românești pe aceste spații și se analizează modificarea listei de târguri internaționale, la care România participă cu pavilion național, prin Programul de Promovare a Exportului (PPE). Acest program este funcțional încă de la începutul anului, după o pauză de 2 ani. Urmează ca până la finalul trimestrului 2 să fie publicate, în transparență decizională noile norme de aplicare, prin care PPE să devină un program mai eficient și mai competitiv. 

Totodată, ministrul Cadariu a confirmat faptul că M.A.T. lucrează la normele de aplicare ale programului pentru internaționalizarea operatorilor economici, care a fost blocat în anul 2020, dar care este esențial pentru exportatorii de mobilă în particular, și pentru toți exportatorii români, în general. 

Întrevederea a avut ca scop identificarea tuturor instrumentelor pentru a proteja producătorii de mobilă din România și pentru a sprijini exportul, mai ales că, această industrie exporta aproximativ 30% către piețele din Rusia și Belarus. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava