MOPAN Suceava

Momentul principal al vizitei în Spania a ministrului român al culturii, Bogdan Gheorghiu, a fost reuniunea bilaterală avută, la data de 1 iunie a.c., cu ministrul spaniol al culturii și sportului, José Manuel Rodríguez Uribes, la care a participat împreună cu ambasadorul României în Regatul Spaniei, ES Gabriela Dancău.

Cei doi miniștri au exprimat admirația și mulțumirile reciproce pentru sprijinul și cooperarea exemplare dintre cele două ministere ale culturii și pentru misiunile diplomatice, română din Spania și spaniolă din România, în contextul organizării evenimentelor de diplomație publică și culturală desfășurate în cele două țări, cu ocazia sărbătoririi, în 2021, a 140 de ani de relații diplomatice româno-spaniole. Au fost subliniate eforturile depuse de Ambasada României la Madrid pentru coordonarea dialogului între autoritățile spaniole și române și pentru facilitarea demersurilor necesare pentru realizarea celei mai mari expoziții muzeale românești, organizate vreodată peste hotare „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”. Expoziția va fi curatoriată de Muzeul Național de Istorie a României și va fi inaugurată în luna septembrie 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid.

Discuțiile au evidențiat stadiul excelent al relației bilaterale dintre cele două state, aflate la nivel de Parteneriat strategic, precum și dorința comună pentru o cooperare susținută, atât la nivel bilateral, cât și în cadru european.

A fost marcată finalizarea textului Memorandumului de Înțelegere în domeniul culturii, care va fi semnat cu ocazia primei ședințe comune ale celor două guverne. Totodată a fost stabilită intensificarea schimburilor de experiență, mai ales în domeniul legislației referitoare la restaurarea patrimoniului și protejarea acestuia, corelate cu promovarea investițiilor în infrastructură, având în vedere că Spania are o vastă experiență în domeniu. În cheie europeană, cei doi miniștri au discutat despre Planurile Naționale de Redresare și Reziliență român și spaniol, Bogdan Gheorghiu menționând accentul pus de România pe recuperarea sectorului cultural, grav afectat de pandemie, și pe promovarea rutelor culturale.

În încheierea reuniunii, ministrul român l-a invitat pe omologul spaniol să viziteze România, iar acesta a acceptat cu plăcere.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava