MOPAN Suceava

Conacul Sturdza din Liteni, care a ajuns într-o stare avansată de degradare, va fi renovat. Anunțul a fost făcut de primarul Tomiță Onisii. El a afirmat că împreună cu ministrul sucevean al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a găsit soluția pentru a salva casa boierească aflată în proprietatea prințului Johannes Sturdza, descendentul domnitorului Moldovei, Ioniță Sandu Sturdza. Concret, conacul va fi donat de actualul proprietar, Ministerului Culturii, în vederea reabilitării. Primarul Onisii a apreciat că, astfel, conacul va redeveni clădirea simbol a Liteniului. Imobilul a fost ridicat în 1780 și este inclus în lista monumentelor istorice.

Scurt istoric

Veche vatră de locuire omenească, unde istoria s-a derulat neîntrerupt din timpuri străvechi şi până astăzi, comuna Liteni este aşezarea „de graniţă” ce făcea legătura dintre Moldova (Vechiul Regat) şi Bucovina (aflată sub Imperiul Austro-Ungar, între anii 1775-1918).

Într-un document din 20 iunie 1767, se specifică că satul Liteni era proprietatea boierului Teodor Vărnav, unul din cei mai înstăriţi nobili de atunci.(C-tin Erbiceanu, Istoria Mitropoliei Moldovei şi Sucevei şi a Catredalei Mitropolitane din Iaşi, Bucureşti 1888, pag. 31-32).

În 1782 Teodor Vârnav Liteanu a zidit biserica din sat pe lângă curţile din Liteni, existentă şi astăzi, iar în 1790 a construit conacul refăcut în 1900.

Casa boierească avea o suprafaţă de 1600 mp. La vremea respectivă, în zonă nu mai era alta la fel de frumoasă şi modernă. A avut mai multe camere, grupuri sanitare, o scară interioară foarte frumoasă, iar de la balcon se vedea întreaga moşie.

De localitatea Liteni şi de acest conac și-a legat numele patru familii cu notorietate: boierii Vârnav-Liteanu, Kogălniceanu, Krupenschi (fost primar la Iași) și Sturdza. La sfârșitul secolului XIX, aici a locuit o perioadă fiica lui Mihail Kogălniceanu, Lucia, care se măritase cu un descendent al neamului Liteanu.

De acest conac se leagă şi numele lui Gheorghe Vârnav Liteanu fost Ministru Plenipotenţiar la Berlin, decorat cu marele cordon al Ordinului Coroana României, marele cavaler al Ordinului Albert de Bavaria, marele Cordon al Ordinului Wilhem I, mare ofiţer al Ordinului Steaua României, decedat la 23 martie 1905.

Conacul, împreună cu suprafaţa de 40,00 ha teren, a fost preluat de statul român de la Alexandru C. Crupenschi, ginerele lui Alexandru Vârnav Liteanu, conform Decretului-Lege nr. 83/1949
După preluarea de către statul rămân în 1949, conacul a fost folosit de Gospodăria Agricolă de Stat Iţcani.

În perioada 1960–2001 în conac a funcţionat Casa de copii şcolari Liteni, Centrul de Plasament nr. 5 Liteni şi Centrul de plasament „Iurg Liteanu”.

În anul 2003 conacul a fost retrocedat numitului Johannes Sturdza, stabilit în Germania, în temeiul Legii nr. 10/2001, în calitate de moştenitor testamentar al lui Magdalena Crupenschi.

Conacul este nominalizat pe lista de patrimoniu a României.

Ministrul culturii și primarul de Liteni au găsit soluția pentru a salva Conacul Sturdza, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava