MOPAN Suceava
Galerie foto54 poze în acest set

Ministrul culturii, Daniel Breaz, a declarat că va susţine ca Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni să obțină statutul de muzeu național. Daniel Breaz a vizitat astăzi Muzeul ”Ion Irimescu”, declarându-se impresionat de colecția maestrului care este expusă în acest muzeu. Ministrul culturii a fost însoțit de primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, de senatorul Ioan Stan, deputatul Alexandru Rădulescu și de directorul muzeului, Teodor Brădățan.

Înainte de a vizita muzeul, primarul Cătălin Coman i-a transmis ministrului culturii că demersurile pentru obținerea statutului de muzeu de rang național au fost deja începute. „Muzeul de Artă Ion Irimescu adăposteşte cea mai mare colecţie de autor din România, fiind un muzeu cu lucrări extrem de apreciate şi frumoase. Prin urmare, împreună cu domnul manager al muzeului, Teodor Brădăţan am demarat procedura pentru ca acest muzeu să obţină statutul de muzeu de importanţă naţională, aşa cum merită, aşa cum ne dorim, pentru ca tot ceea ce înseamnă aceste exponate să fie promovate la un nivel superior. La un nivel care să recunoască recunoaşterea deplină a calităţii operelor maestrului Ion Irimescu”, a spus Cătălin Coman.

La rândul său, managerul muzeului, Teodor Brădățan a spus că în expozuția permanentă sunt nu mai puțin de 502 de lucrări ale maestrului Ion Irimescu. Mai mult, el i-a transmis ministrului Daniel Breaz că una dintre dorințele maestrului Irimescu, pe care le-a scris și în testament, a fost ca acest muzeu să fie declarat de rang național. „Suntem bucuroşi şi onoraţi că domnul ministru ne-a călcat pragul şi sperăm că dumnealui ne va ajuta să finalizăm un demers pe care şi alţi miniştrii l-au cunoscut: această dorinţă a maestrului de a ridica muzeul la rang de muzeu de importanţă naţională sau muzeu naţional. Este o dorinţă cunoscută a maestrului, trecută în testamentul acestuia. Sperăm ca acum să avem o şansă în plus cu actuala guvernare, cu domnul ministru aici de faţă. Pentru că muzeul nostru adăposteşte una dintre cele mai importante colecţii de autor din România. Sunt 502 lucrări ale maestrului în muzeu, în expoziţia permanentă, şi ne încadrăm perfect în legislaţia referitoare la clasificarea muzeelor. Pentru că avem exact acea colecţie unitară de importanţă naţională pe care o arată legislaţia”, a precizat managerul muzeului.

Ministrul culturii va verifica stadiul în care se află dosarul depus pentru obținerea statutului de muzeu național

La rândul său, ministrul culturii, Daniel Breaz a dat asigurări că lunea viitoare, când va ajunge la minister va solicita dosarul depus pentru acordarea statului de muzeu național, pentru ca aceste proceduri să fie finalizate. Daniel Breaz a spus că muzeul este unul unic în România. „Referitor la clasificarea muzeului de rang naţional pot să vă spun că în Ministerul Culturii lucrurile s-au schimbat foarte mult. Adică am devenit un minister deschis, care prin departamentele aflate în subordinea ministrului oferim şi consultanţă celor care doresc să desfăşoare anumite lucruri. Adică în momentul în care se depune un dosar la minister, iar documentaţia respectivă are anumite lipsuri, i-am învăţat pe funcţionarii din minister să nu respingă aceste documentaţii ci să acorde în primul rând consultanţă celor care au întocmit-o. Legat de acest muzeu, cu siguranţă dacă mai e nevoie de anumite documente în dosarul respectiv vom avea grijă să fim cei care să-i sprijinim pentru ca acest muzeu să-şi capete statutul meritat. E vorba de detalii tehnice. Vorbim de anumite criterii ce trebuie îndeplinite de un muzeu pentru a trece dintr-o categorie în alta. Iar noi ne bucurăm când un muzeu cu un statut local, care se află în subordinea unei primării, devine un muzeu de rang naţional. Altfel crește şi vizibilitatea muzeului. Iar în acest caz nu vorbim de o chestiune de lungă durată. Chiar o să verific luni când o să fiu în minister în ce stadiu se află acest dosar”, a spus Daniel Breaz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava