Concert pascal
MOPAN Suceava

Ministrul Finanțelor Publice, Andra Dragu, a anunțat astăzi, la Suceava, că Agenția de Administrare Fiscală și ministerul pe care îl conduce au emis în ultimul an mai multe ordine și măsuri care vin în sprijinul agenților economici, implementarea acestora în teritoriu este de cele mai multe ori anevoioasă. La invitația președintelui Consiliului Județean Suceava, Anca Dragu a fost prezentă la o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri sucevean în cadrul căruia au fost prezentate informații cu privire la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM sau despre achiziții publice. Cu toate acestea, discuțiile cele mai așteptate de către oamenii de afaceri suceveni au fost cele legate de o serie de problemele concrete cu care aceștia se confruntă în activitatea de zi cu zi, și în special cele legate de depunerea formularului 088 pentru înregistrarea în scopuri TVA.

Unul dintre purtătorii de cuvânt al celor prezenți a fost expertul contabil Șerban Filip, cel care a sesizat faptul că în jurul soluționării de către Finanțe a unui formular 088 există o întreagă nebuloasă. Șerban Filip a precizat că la soluționarea din partea instituțiilor ANAF a unui astfel de formular, Fiscul ține în continuare la secret criteriile în baza cărora un contribuabil merită sau nu un cod de TVA. Mai mult, acesta a arătat că în momentul în care analiza cererii de înregistrare în scopuri TVA ajunge și la „Antifraudă” se ajunge în situația în care angajații acestei instituții întocmesc „un proces verbal care nu respectă standardele unui act financiar-fiscal”, iar agenții economici ajung să depună obiecții la respectivul proces verbal care nu sunt luate în considerare. Șerban Filip a precizat că ANAF a emis ordinul 2393/2016 privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri TVA, „care este foarte bun”, însă acesta nu este aplicat în mod corespunzător, sau mai mult, instituțiile ANAF țin secret modul de aplicare. „Sunt de acord să rămână agenții economici corecți, dar să nu-i eliminăm prin formule neclare. Să se elimine odată nebunia cu secretul din jurul acestui formular”, a fost solicitarea lui Șerban Filip. Acesta a fost susținut și de alți participanți la întâlnirea de ieri, care au reclamat faptul că modul în care se soluționează în momentul de față solicitările depuse prin formularul 088 poate să conducă, în unele cazuri, la falimentul firmelor.
Pe de altă parte, Șerban Filip a mai conducerii Ministerului Finanțelor schimbarea legislației în sensul ca pentru fiecare firmă să se instituie obligativitatea declarării contabilului care întocmește actele.

Ca răspuns la problemele sesizate, ministrul finanțelor Anca Dragu a precizat că sunt ordine ale ministerului pe care îl conduce, care au fost emise în ultimul an și care sunt bine gândite, dar din păcate implementarea e anevoioasă. Anca Dragu a apreciat că au loc discuții cu reprezentanții mediului de afaceri, precum cea de la Suceava, precizând că ar trebui implementate proceduri pentru angajații ANAF prin care astfel de ordine, cum este și ordinul nr. 2393 la care a făcut referire Șerban Filip, să fie corect aplicate. Anca Dragu a spus că Ministerul Finanțelor și ANAF a trimis în nenumărate rânduri comunicări către instituțiile din țară pentru aplicarea corectă a prevederilor legale.
Prezent la discuția de astăzi, vicepreședintele ANAF, Doru Dudaș, a avansat ideea luării unor măsuri administrative acolo unde se constată că legislația în vigoare nu este aplicată corespunzător. „Inclusiv conceperea ordinului ANAF la care ați făcut referire a fost o luptă de câteva luni în interiorul instituției noastre. Chiar dacă noi știm ce să facem din punct de vedere legal și procedural, cea mai grea misiune e de a asigura aplicarea lor. Avem un aparat de 26.000 de oameni care au o anuită formare profesională, umană și morală, și cea mai grea luptă e de a schimba mentalitatea”, a spus Doru Dudaș. El a spus că din punctul său de vedere ar trebui implementate mai multe proceduri pentru aplicarea corectă și unitară a prevederilor legale.


El a arătat că din 5 decembrie, toate circularele ANAF care vor fi trimise instituțiilor din teritoriu pentru aplicarea prevederilor legale și care au un impact față de contribuabili vor fi publicate pe site-ul ANAF pentru o mai mare transparență.
„Este o măsură luată pentru ca dumneavoastră să știți ce se vrea și cum le spunem să aplice unitar legea”, a explicat Doru Dudaș. La rândul său, el a apreciat discuțiile de la Suceava, subliniind că „e foarte bine să știm că un ordin ANAF nu se aplică în mod corect. Să muncești câteva luni la un ordin și să vezi că cineva își bate joc de munca ta….”. Doru Dudaș a făcut referire și la situația în care un angajat de la Antifraudă nu își însușește obiecțiile unui agent economic, precizând că acest lucru ar trebui explicat clar de ce nu se întâmplă. „Altfel aplici legea cu totul arbitrar, pentru că ne e frică. Și dacă ne e frică, mergi acasă”, a spus vicepreședintele ANAF. El a subliniat faptul că în următoarele două săptămâni vor fi luate măsuri ferme la nivelul organelor fiscale din țară, pentru a îmbunătăți activitatea în relația cu firmele, făcând referire în mod special la soluționarea formularelor 088.
Prezent la întâlnire, președintele CCI Suceava, Nicolae Troașe a declarat că nu este prima dată când reprezentanții ANAF anunță luarea unor măsuri pentru îmbunătățirea acivității, adăugând că „probabil că există o anumită abordare la București care ajunge foarte greu în teritoriu”. Troașe a mai adăugat că acest lucru se întâmplă și pentru că cei care nu aplică procedurile primite de la nivel central nu sunt sancționați. El a subliniat că în relațiile pe care reprezentanții ANAF le au cu toți contribuabilii, aceștia din urmă nu trebuie să fie priviți ca niște infractori. „Nu este așa. Noi susținem bugetul de stat și trebuie să fim susținuți ca atare”, a spus Nicolae Troașe.
Într-o altă intervenție a ministrului finanțelor, Anca Dragu, aceasta a ținut să precizeze că propunerilor făcute de oamenii de afaceri suceveni nu vor rămâne la acest stadiu, ci „vor deveni realități”. „Nu știu să fac promisiuni, dar veți vedea că se realizează”, a spus Anca Dragu. Ea a mai adăugat că instituțiile ANAF ar trebui să organizeze cel puțin în fiecare lună întâlniri cu mediul de afaceri pentru ca fiecare parte „să spună că o doare”. „Vreau să vă cer scuze pentru toate nemulțumirile din decursul timpului”, și-a încheiat ministrul finanțelor discursul său.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a amintit că întâlnirea cu ministru Anca Dragu are loc după alte rânduri de discuții pe care administrația județeană le-a organizat cu reprezentanții mediului de afaceri despre problemele cu care se confruntă, aceștia solicitând prezența la Suceava a ministrului finanțelor. Gheorghe Flutur a spus că astfel de întâlniri au menirea de a stabili o relație „mai prietenoasă” cu mediul de afaceri, pentru a le prelua direct problemele pentru a fi rezolvate. „Am vrut ca prin astfel de întâlniri să vedem cum putem să devenim mai prietenoși cu mediul de afaceri. Și astăzi cred că am început să găsim răspunsul. Consider că ne trebuie și mai multă inițiativă, iar spiritul antreprenorial trebuie încurajat, pentru a putea crea astfel mai multe locuri de muncă”, a spus Gheorghe Flutur. El a subliniat că pentru încurajarea antreprenoriatului trebuie prezentate și modele de succes în afaceri, nu doar cazuri în care cei care au început o activitate economică nu au reuit să aibă succes. Flutur a arătat că în acest sens, Consiliul Județean a realizat un site de internet în care sunt prezentate povești de succes, astfel încât acestea să devină exemple pentru cei care vor să investească în județul Suceava. El a mai spus că atât în județul Suceava, cât și în regiunea de Nord Est este nevoie de mai multe investiții pentru crearea de noi locuri de muncă.

Ministrul finanțelor a dat asigurări că problemele preluate de la oamenii de afaceri suceveni vor fi rezolvate, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava