Concert pascal
MOPAN Suceava

În cursul zilei de joi, la Prefectura Suceava a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social, la care a participat şi ministrul delegat pentru dialog social, Liviu-Marian Pop, întâlnirea fiind structurată în două părţi, prima abordând problematicile mediului de afaceri sucevean, iar cea de-a doua fiind rezervată sindicatelor din învăţământ.
Reprezentanţii mediului de afaceri sucevean au susţinut păstrarea în forma actuală a Legii 62/2011 a dialogului social, extinderea activităţii de dialog social şi la nivelul administraţiilor locale, cât şi stoparea creşterii salariului minim pe economie. Pe de altă parte, sindicatele au solicitat modificarea acestui act normativ, menţionând că nu a fost supus dezbaterii publice înainte de adoptare, având şi numeroase articole contradictorii. De asemenea, reprezentanţii sindicatelor au subliniat necesitatea adoptării noii legi a salarizării în sistemul bugetar şi încheierea unui contract colectiv de muncă la nivel naţional.
În finalul primei părţi a şedinţei, Liviu Pop a menţionat că se doreşte transparenţă în modul de stabilire a salariului minim pe economie, prin elaborarea unui ghid în acest domeniu, iar la masa tuturor negocierilor purtate să fie prezenţi şi reprezentanţii salariaţilor care nu sunt membri de sindicat, fiind necesară modificarea legislaţiei în acest sens.


În cea de-a doua parte a întâlnirii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, alături de sindicatele din învăţământ, au adus în atenţia comisiei subiecte precum stabilirea numărului de posturi didactice și nedidactice în funcție de numărul total de elevi şi de structura geografică a judeţelor; stabilirea unui mod unitar de calcul pentru dobânzile obţinute prin hotărâri judecătorești; achitarea lucrărilor de investiții efectuate la unitățile de învățământ și neachitate, în valoare de 567.000 de lei.
O altă problemă ridicată de Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost analiza posibilităţii de aprobare a sumei de 3.383.000 de lei lei, stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, pentru plata lucrărilor de investiţii la ”Școala cu 12 săli de clasă” din Municipiul Rădăuți. S-a menționat faptul că obiectivul este terminat şi Primăria Rădăuți solicită darea în folosință începând cu anul școlar 2015-2016.
Reprezentantul C.N.S. “Cartel ALFA” a subliniat nerespectarea termenelor de realizare a prevederilor cuprinse în acordul de la sfârşitul anului 2014, încheiat între reprezentanţii Guvernului şi reprezentanţii federaţiilor reprezentative din învăţământ.
De asemenea, a fost susţinută modificarea Legii educaţiei naţionale, a Legii nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2015 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, precum şi adoptarea actelor normative necesare, astfel încât plata sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială pentru personalul din învăţământ să se efectueze în primul semestru al fiecărui an.
La finalul discuţiilor, Liviu Pop le-a dat asigurări celor prezenţi toate aceste probleme vor fi transmise şi instituţiilor abilitate în vederea rezolvării.

Ministrul Liviu Pop s-a întâlnit cu oamenii de afaceri şi cu sindicaliştii suceveni, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava