Concert pascal
MOPAN Suceava

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a participat luni și marți la mai multe evenimente de promovare a intereselor comerciale ale României la Shanghai, în marja China International Import Expo, primul târg internațional destinat exclusiv importurilor pentru piața chineză.

După ceremonia de deschidere de luni, ministrul Oprea s-a întâlnit marți cu He Baoxiang, vice-guvernatorul provinciei Hunan. În cadrul întâlnirii, s-a semnat un Memorandum de Înțelegere în domeniul investițiilor între Departamentul de Comerț al Provinciei Hunan și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. În urma discuțiilor, s-au agreat menținerea ritmului de creștere a comerțului bilateral și stabilirea unor parteneriate în domeniul investițional, în special în infrastructură, agricultură și industrie.

Ministrul Oprea a prezentat potențialul exporturilor românești, oportunitățile de investiții în România și relevanța portului Constanța pentru comerțul UE-China.

He Baoxiang a subliniat relațiile bilaterale foarte bune și și-a exprimat disponibilitatea pentru creșterea importurilor din România. Contextul este unul favorabil, după ce președintele Xi Jinping a anunțat luni deschiderea Republicii Populare Chineze pentru facilitarea accesului firmelor străine la economia chineză prin reducerea tarifelor vamale, majorarea importurilor și susținerea comerțului mondial liber.

Ştefan-Radu Oprea a mai participat marți la un panel de discuții în cadrul China International Import Expo, unde a vorbit despre prioritățile României în domeniul comerțului, în timpul mandatului de la președinția Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, ministrul Oprea a avut o întâlnire cu o delegație oficială a orașului Ningbo.

Miercuri, Ștefan-Radu Oprea va participa la evenimente de promovare în relația cu provinciile Fengxiang și Liaoning. Ministrul român se află la Shanghai în perioada 4-8 noiembrie, în continuarea vizitei oficiale la Beijing, din perioada 31 octombrie – 4 noiembrie.

În prima jumătate a acestui an, volumul schimburilor comerciale între provincia Hunan și România a fost de 22,55 milioane de USD, în creștere anuală cu 112,59%. Importurile au reprezentat 12,57 milioane de USD, în creștere cu 170,27 %, iar exporturile românești au atins 9,98 milioane de USD, în creștere anuală cu 67,33%.

Provincia Hunan, situată în sudul Chinei, are o suprafață de 211.800 km2 și aproximativ 70 de milioane de locuitori, fiind lider în ceea ce privește inovația tehnologică, cu peste 100 de universități. Este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Chinei, Produsul Intern Brut al provinciei fiind de peste 500 miliarde de USD.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava