MOPAN Suceava

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, va prezida luni, 20 mai 2019, cea de a 51-a reuniune a Consiliului Spațiului Economic European (SEE) ce se va desfășura la Bruxelles, Belgia.

Consiliul SEE se reunește de două ori pe an la nivel ministerial, cu obiectivul de a evalua funcționarea Acordului privind SEE și reprezintă forul care asigură impulsul politic și definește orientările generale ale punerii în aplicare a acordului. Uniunea Europeană este reprezentată de Consiliul UE (președinția rotativă a Consiliului), iar statele Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) din SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia) sunt reprezentate de miniștrii afacerilor externe. Co-președintele din partea statelor AELS din SEE este ministrul afacerilor externe din Principatul Liechtenstein, Aurelia Frick, care este însoțită de omologii săi din Norvegia și Islanda.

Temele de discuție de pe agenda reuniunii cuprind evaluarea funcționării Acordului privind SEE și o dezbatere orientativă privind schimbările climatice, cu accent pe strategiile pe termen lung în perpectiva anului 2050 și implementarea Acordului de la Paris. La finalul întâlnirii, va fi supus spre adoptare proiectul de concluzii ale Consiliului SEE.

În marja reuniunii, ministrul român va participa la un seminar dedicat aniversării a 25 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului privind Spațiul Economic European, organizat de statele SEE AELS, urmat de un cocktail aniversar.

Elemente de background:

Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, reunind statele membre UE și cele trei state AELS – Islanda, Liechtenstein și Norvegia – într-o piață unică, denumită „Piața internă”. Acordul SEE garantează drepturi și obligații egale în cadrul Pieței interne pentru persoanele fizice și operatorii economici din SEE. De asemenea, prevede incorporarea legislației UE care reglementează cele patru libertăți – libera circulație a mărfurilor, a serviciilor, a persoanelor și a capitalului – în toate cele 31 de state SEE.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava