MOPAN Suceava

Ministerul Fondurilor Europene va simplifica procedurile în vederea facilitării obţinerii de fonduri europene, atât de către autorităţile locale, cât şi de către companiile private. Anunţul a fost făcut de către ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, în cadrul a două întâlniri pe care le-a avut vineri, la Suceava, cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cu primarii din judeţ. La discuţiile cu ministrul fondurilor europene au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, primarul Sucevei, Ion Lungu, senatorii Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, şi deputatul Cezar Cioată.

În deschiderea discuţiilor cu primarii din judeţ, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, i-a îndemnat pe aceştia ca împreună cu administraţia judeţeană să realizeze o prioritizare a proiectelor europene pe care intenţionează să le promoveze. „Cred că ar fi o greşeală ca toţi primarii din Suceava să fie concurenţi unii cu alţii. La fel cum cred că ar fi o greşeală ca toţi primarii să depună acelaşi tip de proiecte. Şi atunci ceea ce cred că e de făcut este să avem un dialog, pentru ca împreună să putem decide care sunt proiectele prioritare, şi să avem posibilitatea ca de pe axele de finanţare să reuşim să aducem către Suceava cât mai mulţi bani posibili”, a spus Nechifor.

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a ţinut să le transmită primarilor suceveni că în perioada următoare vor fi luate o serie de măsuri pentru sprijinirea autorităţilor locale în demersurile acestora de a atrage fonduri europene.

El a explicat că documentele necesare pentru depunerea documentelor pentru proiectele cu finanţare europeană se va face on-line. „fără să vă mai cerem acele avize şi fel de fel de autorizaţii care duc la costuri în plus, la timp pierdut şi foarte multe clipe neplăcute”.

Teodorovici a spus că pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020, România beneficiază de o alocare de 43 de miliarde de euro. „Pare o sumă foarte mare, dar este o sumă foarte mică pentru nevoile pe care le avem de acoperit. Şi nu mai discutăm acum cum s-a negociat, cum din păcate s-a aplecat capul atunci când se putea sta vertical şi cu o abordare foarte fermă la acea masă a discuţiilor. Asta e suma acum, şi ideea este să aducem banii cât mai repede în ţară pentru a fi cheltuiţi în zonele de interes pentru noi toţi”, a spus Eugen Teodorovici. El le-a transmis primarilor că pentru autorităţile publice locale se va merge în continuare pe finanţări de proiecte pentru apa, canalizare şi îmbunătăţirea managementului deşeurilor, precum şi alte proiecte de infrastructură. La rândul său, Teodorovici a precizat că va fi nevoie de o prioritizare a investiţiilor care urmează să fie realizate ed primării din fonduri europene.

Pe de altă parte, ministrul fondurilor europene a anunţat că intenţionează ca în toamna aceasta, în lunile octombrie – noiembrie, să fie lansate primele sesiuni de cereri de finanţare pentru proiecte europene. „Acordul de parteneriat a fost aprobat de Comisia Europeană, suntem al 11-lea stat din 28 de ţări ale Uniunii Europene care a reuşit acest lucru, în condiţiile în care sunt doar 16 state membre care au aprobat acest document”, a declarat Eugen Teodorovici.

El i-a îndemnat pe primari să depună proiecte europene, adăugând că şi în exerciţiul financiar viitor vor fi păstrate în mare aceleaşi reguli, iar ghidurile de finanţare vor fi simplificate. „Nu vom adăuga nimic în plus. De asemenea, vor fi multe elemente de simplificare. Şi ţin mult ca acest proces de simplificare să fie unul cât mai facil. Sunt multe elemente care au dus la blocarea unor proiecte fiind foarte multe structuri de verificare. Iar în viitor vor dispărea o parte din aceste structuri de verificare.

Eugen Teodorovici a mai spus că până la sfârşitul acestui an vor exista o serie de modificări ale legislaţiei şi ale instituţiilor care se ocupă de achiziţiile publice. Teodorovici a declarat că în colaborare cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, peste 2.000 de persoane din întreaga ţară vor fi specializate în domeniul achiziţiilor publice. De asemenea, până la sfârşitul anului vor fi comasate ANRMAP şi UCVAP (Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice).

El a adăugat că săptămâna viitoare va fi adoptată o Hotărâre de Guvern prin care companiile care depun oferte să nu mai aducă toate documentele de la început. „Doar cei care sunt declaraţi câştigători vor avea obligaţia să aducă acele documente. Este o măsură care se va lua pentru simplificarea procedurilor de licitaţii”, a explicat ministrul fondurilor europene. El a mai adăugat că în privinţa asocierilor de companii care câştigă licitaţiile, potrivit viitoarelor prevederi legale, în momentul în care unul dintre membrii asocierii dispare, nu va mai fi nevoie de reluarea procedurii de licitaţie. Eugent Teodorovici a explicat că într-o astfel de situaţie, asociatul care dispare sau iese din asociere poate fi înlocuit cu o altă comapnie sau cu un subcontractor care îndeplinesc cerinţele iniţiale ale licitaţiei. „Apoi vorbim şi de plăţile pe care noi le face antreprenorului general. În trecut plăteam firma, iar banii plecau în Spania sau Italia, iar firmele româneşti capitulau. Pentru a evita situaţia asta, plătim bani antreprenorului, şi dacă într-o lună de zile nu se face plata către subcontractori, următoarele plăţi se duc toate direct către aceştia, pentru a evităm astfel de situaţii şi să sprijinim efectiv firmele care lucrează”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul fondurilor europene a mai declarat că pentru a veni în sprijinul primăriilor care vor să atragă fonduri europene, în sensul de a avea banii pentru cofinanţarea proiectelor, urmează să fie luate o serie de decizii care să vizeze modul în care administraţiile locale se vor putea împrumuta. „Ideea este ca dumneavoastră, primarii, să aveţi la dispoziţie şi sumele pentru cofinanţare. Din acest motiv este nevoie de o bancă de dezvoltare. Iar pentru aceasta, una dintre cele două bănci de stat, CEC Bank sau Eximbank trebuie să devină bancă de dezvoltare. O astfel de bancă poate fi folosită direct de stat ca partener în ceea ce înseamnă fondurile europene, dar şi în economie în general”, a explicat Teodorovici, care a mai adăugat că o altă propunere este şi cea legată de faptul că primăriile să nu mai fie lăsate să se împrumute singure, iar Guvernul să contracteze un credit pentru ele.

Eugen Teodorovici a arătat că toate măsurile pentru facilitarea atragerii de fonduri europene vor fi luate tocmai pentru ca banii europeni să intre foarte repede în economie. El a estimat că din punctul său de vedere anul 2015 poate fi unul extrem de important din punctul de vedere al atragerii de fonduri europene. Teodorovici a spus că în 2015 s-ar putea cheltui peste 8 milioarde de euro din fondurile europene de care beneficiază România.

Nu în ultimul rând, el a spus că până la sfârşitul anului, Ministerul Fondurilor Europene va avea o structură de centre de informare pentru cei acre vor să acceseze bani de la Uniunea Europeană.

Ministrul Teodorovici anunță că procedurile în vederea obţinerii de fonduri europene vor fi simplificate, 1.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava