Comenzi MOPAN Suceava

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, l-a informat pe deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, că Institutul Cantacuzino va produce vaccinuri gripale și un produs imunomodulator de tip Polidin. De precizat că Ioan Balan, i-a adresat o întrebare ministrului apărării, Vasile Dîncu, prin care a vrut să afle când va începe producția de vaccinuri românești la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”. Ioan Balan a amintit că în urmă cu 5 ani, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” a trecut din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Apărării Naționale.

În răspuns, Vasile Dîncu a arătat că Ministerul Apărării a reușit prin eforturi deosebite să stopeze declinul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” și a continuat relansarea activităților de expertiză în domeniul sănătății publice și a celor de cercetare – dezvoltare tehnologică în vederea fabricării de produse biologice, activități de interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației României. Vasile Dîncu a spus că pentru această, în perioada 2018 – 2021, Ministerul Apărării Naționale a alocat nu mai puțin de 68,743 milioane de lei pentru Institutul Cantacuzino. Ministrul apărării a subliniat că Institutul a avut un rol deosebit de important în perioada pandemiei, realizând diagnosticarea moleculară și secvențierea genomului virusului SArs-Cov-2, cercetare și studii referitoare la transmiterea infecției Covid-19, avizare și autorizare biocide pentru punerea pe piață, precum și depozitarea, manipularea și distribuția vaccinurilor împotriva Covid-19. El a mai declarat că masterplanul dezvoltării Institutului prevede, ca investiție, construirea unei hale multifuncționale pentru microproducție de vaccin (viral și bacterian), la Stațiunea Băneasa, a cărei documentație este în proces de avizare. „Aceasta respectă condițiile GMP – Good Manufacturing Practice) și va permite realizarea transferului tehnologic pentru producția vaccinului gripal. Valoarea estimată a acestei investiții este de aproximativ 200 de milioane de euro”, a afirmat Vasile Dîncu, el adăugând că se intenționează atragerea de fonduri europene. Ministrul Apărării a spus că în anul 2020 a fost pus pe piață un produ nou, OROSTIM HV, cu proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții respiratorii repetate.

El a adăugat că Institutul Cantacuzino fabrică produse unicate în țară: autovaccinul, vaccin personalizat ce vindecă infecții bacteriene, atunci când antibioticele nu mai au efect și SOD Natural obținut din orz verde cultivat la Stațiunea Băneasa.

„În prezent, cercetătorii au în desfășurare două proiecte de cercetare: dezvoltarea unui produs imunomodulator de tip Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepție românească, precum și a vaccinului antitetanic (anatoxină tetanică). În ceea ce privește începerea microproducției de vaccin gripal, aceasta este în strânsă legătură cu termenul de construire a noii fabrici, anul 2025 și a obținerii autorizației de punere pe piață a unui produs nou”, a încheiat Vasile Dîncu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
Bune practici pentru o batranete frumoasa
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava