MOPAN Suceava

„În anul 1987, când Uniunea Europeană lansa programul Erasmus+, nu ne-am fi putut imagina că, în viitorul apropiat, copiii noștri vor avea șansa de a studia în libertate, de a călători nestingheriți în străinătate și de a interacționa cu celelalte culturi și popoare din Europa”, a declarat Mircea Diaconu cu prilejul evenimentelor din plenul de la Strasbourg al Parlamentului European prin care se marchează cea de-a 30 aniversare a Programului Uniunii Europene în domeniul educației, formării, tineretului și sportului.
În cele două decenii de când există și în România aceste programe europene, numărul beneficiarilor a crescut considerabil, ajungându-se de la 1.250 de studenți cu burse Erasmus, în 1998, la peste 237.400 în anul 2017.
Eurodeputatul, care îndeplinește funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, consideră această aniversare drept un moment oportun de reflecție și reformă în sistemul universitar românesc.
„Mă bucură enorm curajul, energia și spiritul de inițiativă al tinerilor care sunt cuprinși în programele Erasmus. Aceste burse pentru studii și stagii reprezintă o oportunitate enormă pentru studenții români. Din păcate, însă, mulți optează, în urma acestei experiențe, să își continue studiile sau să muncească în străinătate, și nu acasă. Greșeala nu e la ei, ci la noi… România pierde mult din cea mai importantă resursă, cea umană, pentru că universitățile și programele noastre de studii nu sunt la fel de atractive și pentru că salariile pe care le oferă angajatorii sunt așa cum sunt…”
În opinia europarlamentarului, un sistem universitar performant s-ar putea constitui într-un pas esențial către limitarea fenomenuluibrain drain din România, dar și către atragerea de studenți străini în țara noastră:
„Dacă stăm foarte bine la capitolul exportatori de studenți Erasmus, ne aflăm, din păcate, la coada clasamentului ca destinație aleasă de studenții străini. Cred că o consultare cu tinerii români și cu cei străini care au beneficiat, prin intermediul acestui program, de experiența universitară atât în România, cât și în afara țării, ar fi mai mult decât binevenită pentru a înțelege diferențele de abordare și de performanță, și mai ales pentru a prelua elemente din reformele de succes implementate în străinătate”.
Lansată de Comisia Europeană în luna ianuarie 2017, campania care marchează aniversarea programului Erasmus va continua la nivel european, național și local până la finele anului în curs, Comisia pentru Cultură și Educație a Parlamentului European având în pregătire o rezoluție cu privire la viitorul acestui program.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava