MOPAN Suceava

Maestrul Mircea Drăgan este, începând de astăzi, „Cetăţean de onoare al judeţului Suceava”. Unul dintre cei mai mari regizori şi scenarişti din România, Mircea Drăgan, a venit personal la Suceava pentru a primi această distincţie, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Judeţean Suceava. Propunerea pentru acordarea acestui titlu a fost făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. Acesta a declarat că intenţia de a-i acorda maestrului Mircea Drăgan acest titlu după ce a avut o întâlnire cu acesta, în cadrul căreia a acceptat acordul pentru a folosi o secvenţă din filmul „B.D. la munte şi la mare” pentru un clip de promovare a Aeroportului „Ştefan cel Mare”. Nechifor a spus că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu Mircea Drăgan, acesta a oferit Consiliului Judeţean dreptul a de a folosi filmele pe care acesta le-a regizat.

„Maestru Mircea Drăgan a avut o contribuţie excepţională la cultivarea spiritului românesc, întrucât de-a lungul carierei sale de regizor şi scenarist a promovat, în cadrul filmelor sale istorice, imaginea judeţului Suceava şi a personalităţii celei mai importante a istoriei Moldovei, domnitorul Ştefan cel mare”, a spus Nechifor. El i-a mulţumit regizorului Mircea Drăgan pentru că „a trăit în Bucovina” atunci când a filmat „Fraţii Jderi”, „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475” şi „Neamul Şoimăreştilor”. „Maestrul Mircea Drăgan ajuns să cunoască viaţa noastră, şi a încercat să surprindă pe peliculă lucruri care la momentul respectiv erau mai puţin uşor de făcut. A fost primul regizor din România care a integrat imaginea bisericii noastre Putna sau Mănăstirea Dragomirna, într-un film epopee al artei noastre cinematografice”, a subliniat Nechifor, care a amintit că pentru filmele sale istorice, regizorul a ales locaţii precum Suceava, Voroneţ sau Suceviţa, sau satul Mitocu Dragomirnei.

Mircea Drăgan a mai regizat filme precum „Columna”, „Brigada Diverse intră în acţiune”, „Brigada Diverse în alertă” sau „BD la munte şi la mare”.

Maestrul Mircea Drăgan a venit în mijlocul consilierilor judeţeni şi ai tuturor celor care au ţinut să fie prezenţi la acest eveniment alături de soţia sa, actriţa Ioana Drăgan. Regizorul a fost primit cu aplauze îndelungi, fiind vizibil emoţionat de acordarea acestei distincţii. După votul consilierilor prin care s-a aprobat acordarea titlului de „cetăţean de onoare al judeţului Suceava”, preşedintele CJ i-a înmânat lui Mircea Drăgan o diplomă specială, realizată în mod asemănător cu vitraliile, respectiv o pictură pe sticlă realizată de maicile de la Mănăstirea Dragomirna.

„Vreau să vă mulţumesc pentru această mare cinste şi onoare pe care nu am mai primit-o nicăieri”, şi-a început Mircea Drăgan discursul său. El a spus că a primit acest titlu din partea Consiliului Judeţean Suceava, într-o zonă a ţării „care îmi este dragă din multe şi multe considerente”. Mircea Drăgan le-a mulţumit tuturor pentru că s-au gândit la el atunci când i-au acordat distincţia, dar mai ales la filmele sale.

Mircea Drăgan a ţinut să precizeze că deşi „nu vrea să împartă această onoare cu nimeni”, este de datoria lui să amintească faptul că „la obţinerea acestei împliniri a carierei mele” au contribuit toţi cei care şi-au adus aportul la realizarea filmelor sale. „Vreau să-i fac pe toţi părtaşi la acest moment foarte important pe care îl primesc cu mare cinste eu, dar care se datorează şi altora. Şi nu pot să uit de contribuţia cetăţenilor acestei părţi de ţară binecuvântată de Dumnezeu, care au petrecut multe zile, fără plată, pentru realizarea acestor filme”, a spus Mircea Drăgan.

Nu în ultimul rând el a ţinut să-l evoce pe marele actor Gheorghe Cozorici, cel care l-a interpretat pe domnitorul Ştefan cel Mare în filmele Fraţii Jderi şi Ştefan cel Mare – Vaslui 1475. „Bucovina, care a dat atâţi mari oameni de artă, ştiinţă şi cultură, l-a dat şi pe Gheorghe Cozorici, născut în comuna Arbore, cel care a dat viaţă unui personaj istoric, Ştefan cel Mare, cel mai iubit om din istoria României. Închei prin a vă exprima din nou mulţumirea mea profundă, pe care o văd ca o recunoştinţă, poate puţin tardivă, dar bine venită pentru cei ce mai supravieţuim, pentru cinematografia română care a realizat epopeea istorică a poporului nostru”, a mai declarat Mircea Drăgan. El a subliniat că toate filmele pe care le-a realizat, transpuse pe DVD, le-a pus la dispoziţia Consiliului Judeţean, „când vor, cum vor şi unde vor”.
După discursul maestrului, Cătălin Nechifor i-a mai oferit acestuia lada de zestre a judeţului, în timp ce scriitoarea Luminiţa Aldea i-a oferit regizorului două dintre cărţile sale.

Prezent la ceremonie, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Valentin Popa, a ţinut să sublinieze faptul că „suntem onoraţi şi mândri să facem parte din acest proiect, şi să promovăm adevăratele valori, adevărate elite intelectuale ale poporului român”. De altfel, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor a anunţat că instituţia pe care o conduce a semnat un acord de parteneriat cu Universitatea Suceava şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru proiectarea filmelor oferite de maestrul Mircea Drăgan. Nechifor a spus că acesta este „un prim pas al acestui proiect cultural, de renaştere a noastră ca naţie”. Ceremonia de luni s-a încheiat după ce Cătălin Nechifor i-a oferit rectorului Valentin Popa o copie a afişului original al filmului „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475”.

 

 

 

Mircea Drăgan a devenit „Cetăţean de Onoare al judeţului Suceava”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava