Concert pascal
MOPAN Suceava

Șase elevi și două cadre didactice de la Școala Gimnazială „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc au participat timp de cinci zile în Turcia la activități de învățare în cadrul proiectului de schimb interșcolar, cu titlul „We do STEAM together” (STEAM), realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus+  2020-1-TR01-KA229-093254.

Învățarea activă a disciplinelor STEAM stimulează inovația, imaginația și creativitatea elevilor. Scopul acestei abordări este de a crea un mediu de învățare în care copiii folosesc abilitățile din aceste 5 domenii pentru a rezolva probleme reale. Provocările educației STEAM includ ideea de lucru în echipă, de dialog, de punere a întrebărilor relevante, de căutare a informațiilor importante și de contextualizare a acestora în vederea descoperirii celor mai bune soluții. Elevii sunt încurajați să experimenteze cu obiecte din viața reală, să proiecteze și să reproiecteze produse noi. Implicarea în proiectele interdisciplinare permite elevilor să gândească creativ și liber.

Coordonatorul proiectului, Colegiul Particular Vafki al Universității Ondokuz Mayıs (OMU) din orașul turcesc Samsun, a găzduit profesori și elevi ai școlilor partenere din Polonia, Portugalia, România și Estonia. Activitățile au fost organizate în conformitate cu  cele cinci subiecte ale proiectului, Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică. Invitații care au intrat în sfera proiectului au desfășurat activități STEAM împreună cu cadrele didactice ale Colegiului Fundației OMU și academicieni universitari.

Atelierul de artă „Eu pictez pacea” a fost organizat de către profesor conferențiar Sena Sengir Aydın împreună cu studenți din cadrul Universității de Artă Ondokuz Mayıs. Acest atelier a facilitat munca în echipă și comunicarea între elevii și profesorii școlilor partenere.

În cadrul atelierului de matematică organizat de către aceeași universitate, participanții au luat contact cu metode inovative de predare și învățare a matematicii, au experimentat activități ludice menite să dezvolte o atitudine pozitivă de durată față de această disciplină și, nu în ultimul rând, și-au exersat competențele de comunicare în limba engleză, fiind îndrumați de către studenții și profesorii universitari.

Al treilea atelier organizat de către Universitatea Ondokuz Mayıs a fost cel de științe. Elevii au participat la prezentări teoretice și practice de fizică, chimie și biologie, au realizat diferite experimente sub îndrumarea profesorilor universitari și a studenților turci.

Elevii europeni, care au avut ocazia să viziteze și să cunoască oportunitățile campusului OMU, instituție de învățământ distinsă din Turcia,  și-au exprimat satisfacția față de activități și s-au întors în țările lor cu speranța de a spori studiile comune.

În vederea implementării proiectului, au fost purtate discuții referitoare la activitățile ce urmează a se derula, la rezultatele care trebuie atinse, fiind atribuite sarcini specifice fiecărui partener.

Pe durata mobilității, au mai fost realizate vizite culturale având drept scop cunoașterea culturii turco-islamice din regiunea Samsun: dealul Samsun Amisos, Ayvacık, peșterile Tekkeköy, parcul Batı, muzee, nava Bandırma, Carsamba și Moscheea Gogceli (moschee istorică din lemn fără cuie). Obiceiurile și tradițiile reciproce au fost prezentate în sfera obiectivelor de fuziune culturală. Această mobilitate a fost o experiență de învățare și culturalizare, un schimb de bune practici și o deschidere spre prietenie și toleranță.

Activitățile desfășurate au oferit tuturor oportunități inedite de învățare, de schimb de idei și transfer de practici creative. Elevii și-au manifestat în mod deosebit dorința de implicare, de socializare, setea de nou și descoperire, și-au făcut prieteni și au acumulat amintiri de care se vor bucura o viață întreagă.

                                                                                  Profesor coordonator, Lăcrămioara Băcanu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava