MOPAN Suceava

Modelul german de învățământ profesional unul dintre cele mai apreciate la nivel european a fost prezentat joi la Suceava de către Werner Braun, coinițiatorul Școlii profesionale germane Kronstadt din Brașov, prima școală profesională în sistem dual german din România. Evenimentul a avut loc la Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” în cadrul ”Caravanei Meseriilor” un proiect inițiat de Werner Braun cu scopul de a promova acest model de școală la nivel național.

Au fost prezenți președintele Consiliului Județean, Gherghe Flutur, la invitația căruia ”Caravana Meseriilor” s-a aflat la Suceava, primarul Ion Lungu, șeful Inspectoratului Școlar Județean, Gheorghe Lazăr și adjunctul Cristian Cuciureanu, directoarea Colegiului, Maria Teodoreanu, elevi, părinți și reprezentanți ai unor agenți economici.

Învățământul dual se va implementa prin partenerit public privat

Werner Braun a ținut să explice din start că pentru a pune în practică modelul german de învățământ profesional trebuie să se realizeze un parteneriat public privat între firme care ar trebui să se asocieze într-un ONG, pe de o parte, Primărie și Inspectoratul Școlar pe de altă parte. El a arătat că în Brașov companiile s-au asociat în Clubul Economic German, structură prin care se derulează operațiunile financiare ale școlii.

Tot companiile stabilesc ce meserii se introduc în aria curriculară și căți absolvenți de clasa a opta trebuie școlarizați. Durata de pregătire este de trei ani iar la final fiecare are o calificare recunoscută și la nivel internațional. Gradul de absorbție a absolvenților acestor școli pe piața muncii, a spus Werner Braun, este de 100% ei avînd prioritate la angajare la agenții economici care le-au asigurat pregătirea. De altfel, ei pot munci în producție la firmele respective pe salariu chiar din anul doi de școală.

Werner Braun: ”Să aducem proverbul munca e brățară de aur să aibă valoarea cuvenită”

Elevii primesc burse lunare de 400 de lei din care 200 de lei de la stat și 200 de lei de la firmă. Werner Braun a ținut să precizeze că aceste școli sunt școli de stat și nu percep taxe. ”Se învață o meserie într-un mediu foarte practic care îi motivează pe tineri”, a spus Werner Braun, care a adăugat ”să aducem proverbul munca e brățară de aur să aibă valoarea cuvenită”. El a mai menționat că aceste model de școală se poate implementa peste tot unde este voință.

Flutur: ”Bucovina a avut o tradiție în meserii dar din păcate au dispărut și nu ne revenim”

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a apreciat prezentarea făcută de Werner Braun arătându-se deschis la implementarea acestui model și în județul Suceava. ”Bucovina a avut o tradiție în meserii dar din păcate au dispărut și nu ne revenim. Avem nevoie de așa ceva pentru că iată piața se confruntă cu o criză acută de forță de muncă. Vrem să extindem acest model în județ pentru că merită”, a spus Flutur. El a amintit că în municipiul Suceava funcționează două clase de învățămînt dual, una la Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” și cealaltă la Colegiul Tehnic ”Al Ioan Cuza”.

Lungu spune că Primăria are deshidere totală față de acest sistem de învățământ și va încuraja dezvoltarea lui

La rândul său primarul Ion Lungu a declarat că instituția pe care o conduce are deshidere totală față de acest sistem de învățământ și va încuraja dezvoltarea lui. El a spus că Primăria alocă bani pentru modernizări și dotări la Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” și la Colegiul Tehnic de Inustrie Alimentară tocmai în perspectiva implementării învățământului profesional.

Expoziție în cadrul căreia au fost prezentate laboratoare și ateliere

Caravana Meseriilor are ca scop informarea elevilor de clasa a VIII-a și a părinților acestora în legătură cu posibilitatea înscrierii în clasele de învățământ dual și profesional și prezentarea avantajelor parcurgerii acestui traseu profesional.

Evenimentul a cuprins și o amplă expoziție în cadrul căreia au fost prezentate laboratoare și ateliere, precum și standuri cu materiale de prezentare și promovare a învățământului dual. Copiii prezenți la eveniment au participat la demonstrații practice, și au urmărit aplicații multimedia. Au venit in contact cu elemente și echipamente specifice unor meserii de viitor, Caravana prezentând, printre altele, un robot simplu de programat, un simulator de sudură de ultima generație care funcționează pe baza de realitate augmentată, stand multimedia de experimentare în electrotehnică, stand montaj mecanic.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava