MOPAN Suceava

În Monitorul Oficial nr. 593/2013 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internaţionale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte
normative.

Actul normativ adoptat conţine două structuri normative diferite, respectiv:

a) implementarea sistemului naţional de raportare, verificare, monitorizare şi control al situaţiilor financiare şi bugetelor aparţinând instituţiilor publice;
b) modificarea Codului fiscal privind introducerea contribuţiei individuale la asigurările de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (închiriere, arendare).
Prima secţiune a actului normativ îşi propune testarea sistemului de declarare în format electronic până la data de 31 decembrie 2014, iar utilizarea sistemului este obligatorie cel puţin până la data de 30 iunie 2015.

Practic, după această dată, situaţiile financiare şi bugetele instituţiilor publice nu se mai transmit în forma scrisă către Ministerul Finanţelor Publice. În plus, aprobarea sau respingerea bugetelor se va face numai în format electronic, de către sistemul de raportare şi control astfel implementat.

Cu această ocazie se introduce şi Registrul entităţilor publice, în care se vor cuprinde toate instituţiile publice. Sistemul naţional de raportare acceptă doar bugetele valide din punctul de vedere al funcţionării sistemului.

Sistemul naţional de raportare comunică entităţii publice, în format electronic, o notificare prin care se acceptă sau se respinge bugetul.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2014 vor intra in vigoare modificarile Codului Fiscal potrivit carora persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii si arenda) vor fi obligate la plata contributiilor de asigurari de sanatate pentru aceste venituri, chiar daca
persoanele respective obtin si alte venituri pentru care achita contributii de sanatate.

Noile modificari ale Codului Fiscal au fost aprobate de catre Guvern prin Ordonanta de urgenta nr. 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru indeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internationale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative („OUG nr. 88/2013”) si au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 593 din data de 20 septembrie 2013.

Potrivit OUG nr. 88/2013, baza lunara folosita pentru calculul contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Astfel, spre exemplu, avand in vedere ca pentru acest an salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.223 lei, prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentand contributiile de sanatate ar rezulta o suma maxima de 611 lei pe luna la nivelul a cinci salarii.

Versiunea oficiala a OUG nr. 88/2013 poate fi consultata timp de 10 zile de la publicare, in mod gratuit, folosind serviciul e-monitor administrat de catre Monitorul Oficial. Acceseaza aici caseta Monitorului Oficial din Centrul de Informare Pro-Legal pentru a vizualiza gratuit Norma precum si alte acte normative importante prin intermediul serviciului e-monitor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava