Concert pascal
MOPAN Suceava

Municipiul Fălticeni are un nou Cetățean de Onoare: pictorul Mihail Gavril. Acordarea onorantei distincții a fost aprbată cu unanimitate de voturi de către Consiliul Local în ședința din 27 mai la inițiativa primarului Gheorghe Cătălin Coman. Titlul îi va fi înmânat pictorului Mihail Gavril pe 15 iunie, de Ziua Culturii Fălticenene. În contrapartită, Mihail Gavril va vernisa o expoziţie personală la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”.

Mihai Gavril este membru al Uniunii Artiştilor Plastici, având o activitate de peste 40 de ani în domeniul artelor plastice.

„Recunoscut pentru creaţiile plastice de reprezentare a spiritualităţii şi credinţei atât româneşti, cât şi din afara ţării, pictorul Mihail Gavril a rămas ataşat de locurile natale, fiind o prezenţă aproape permanentă la manifestările dedicate artei din municipiul Fălticeni. De formaţie monumentalist, el a rămas ataşat picturii clasice autohtone, fiind legat de nordul Moldovei, realizând restaurări de biserici în această zonă, iar pictura sa, pe care o percepe ca pe o menire de la Dumnezeu, integrează picturi ale locurilor sfinte din ţară şi din călătoriile pe care le-a făcut în Ţara Sfântă, Grecia – Muntele Athos, Italia, Franţa, Spania, Olanda, Elveţia, ale mănăstirilor şi catedralelor celebre pe care le-a vizitat în scopul imortalizării şi aducerii lor, pentru eternitate, în spaţiul plastic românesc, aşa cum remarcă specialiştii în artă care vorbesc despre Mihail Gavril în presa de specialitate. Creaţia pictorului bucovinean a fost recompensată în anul 2007 cu premiul Fundaţiei Seymour-Obermer la un prestigios Artforum (Montreux, Elveţia) iar în anul 2020 – a primit Premiul U.A.P. Pictură, la Bienala Internaţională „Ion Andreescu”.Numeroasele sale expoziţii din ţară şi din străinătate înmănunchiate într-un CV deosebit de bogat, premiile obţinute de-a lungul timpului, precum şi multitudinea de aprecieri critice favorabile care au fost scrise despre Mihail Gavril de-a lungul celor peste patruzeci de ani de activitate creativă, îl recomandă ca pe un pictor foarte dorit în expoziţii, ca pe un artist care creează şi transmite reale valori autentice. Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni înseamnă în primul rând preţuire, respect, valoare, înseamnă confirmarea identităţii pictorului Mihail Gavril la unul dintre oraşele importante ale României, în ceea ce priveşte cultura şi ştiinţa naţională. Înseamnă a pune lucrurile în matca lor firească, serioasă, înseamnă un mod de ai mulţumi domnului Mihail Gavril pentru că o parte din talentul său artistic s-a reîntors în oraşul în care s-a remarcat încă din şcoala gimnazială. Ţinând cont de cele expuse mai sus, consider că municipiul nostru ar fi onorat să aibă în rândul cetăţenilor de onoare un artist plastic al cărui nume este legat de urbea noastră.”, a declarat primarul Coman.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava