Concert pascal
MOPAN Suceava

Un bărbat din satul Găinești, comuna Slatina, a găsit un adevărat arsenal de război în timp ce săpa o groapă pentru a amenaja o fosă septică. Potrivit unui comunicat de presă, în cursul zilei de duminică, 30 aprilie, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a intervenit pentru asanarea unor elemente de muniţie, descoperite în gospodăria unui cetăţean din satul Găinești, comuna Slatina.
În timp ce săpa o groapă pentru amenajarea unei fose septice, proprietarul gospodăriei a descoperit mai multe obiecte asemănătoare elementelor de muniție, el sunând imediat la „112”. După cercetarea şi detectarea zonei, pirotehniștii au identificat opt bombe explozive de aruncător calibrul 60 mm, un proiectil exploziv calibrul 85 mm, o grenadă defensivă de mână și un ampenaj de bombă explozivă de aruncător calibrul 120 mm, toate munițiile provenind din Primul Război Mondial. Proiectilul și grenada erau în stare perfectă de funcționare.
„După încheierea misiunii, pirotehnicienii l-au instruit pe proprietar privind măsurile de siguranţă şi modul de comportare în astfel de situaţii.  Munițiile asanate au fost transportate şi depozitate provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat. Misiunea s-a desfăşurat cu profesionalism, fără să fie puse în pericol vieţi omeneşti sau bunuri materiale”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava revine cu un apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie. Astfel, sunt interzise:
– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
– joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie;
– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe.
Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis:
– accesul persoanelor şi în special al copiilor;
– executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice;
– executarea unor lucrări funciare;
– circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.
Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numarul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate.
Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava