MOPAN Suceava
Galerie foto15 poze în acest set

Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc va fi modernizat și reabilitat în totalitate printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Conferința de lansare a proiectului „Reabilitare, modernizare și dotare Muzeul Arta Lemnului” a avut loc la sediul acestei instituții, în prezența primarului din Câmpulung Moldovenesc, a conducerii muzeului și a responsabililor de implementarea proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 20 de milioane de lei (aproximativ 2,6 milioane de euro). Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
După conferința de lansare de astăzi, personalul muzeului va începe mutarea exponatelor într-o altă locație. Lucrările de modernizare și reabilitare trebuie finalizate până cel târziu pe data de 31 decembrie 2020.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă impulsionarea dezvoltării locale a municipiului Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale şi este în concordanţă cu obiectivul specific al priorităţii de investiţii 5.1 Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Printre altele, proiectul presupune lucrări de consolidare, desfaceri, restaurare, realizarea unei clădiri pentru centrala termică, amenajări exterioare, asigurarea unui sistem de iluminat arhitectural al muzeului, realizarea unui sistem audio pentru vizitatori, refacerea împrejmuirii, organizarea interiorului muzeului pentru activități cultura,  educative și artistice sau digitizarea muzeului.

Prezent la lansarea oficială a proiectului, primarul Mihăiță Negură a precizat că această investiție este importantă pentru acest municipiu, atât în ceea ce privește atragerea turiștilor, cât și pentru dezvoltarea economică.
Mihăiță Negură a arătat că Muzeul Arta Lemnului este unic în țară, iar după modernizare va deveni un punct de atracție extrem de important pentru turiști.

Înfiinţat ca Muzeu de etnografie şi ştiinţele naturii, a fost reprofilat în 1967 ca Muzeu al lemnului, este unic în ţară prin denumire şi printre puţinele din Europa, ca tematică şi pentru valoarea exponatelor.
Muzeul deţine un bogat patrimoniu ce cuprinde peste 15.000 piese din lemn şi are la bază colecţiile etnografice alcătuite de Ion Ştefureac şi Constantin Brăescu.

Colecțiile Muzeului „Arta Lemnului” sunt cuprinse în 20 de săli, din care, două de expoziţii temporare. Bogăția şi varietatea exponatelor din secolele XVIII-XX însoţite de hărţi, desene, fotografii şi planşe, prezintă tradiţia meşterilor în prelucrarea lemnului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava