MOPAN Suceava

În aceste zile, la Muzeul de Istorie din Suceava au loc întîlniri de lucru cu specialiști din România și Ucraina pe tema introducerii în Lista UNESCO a civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie. Lider de proiect va fi Muzeul Bucovinei. Prezent la discuții, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a declarat că urmează să fie întocmită o scrisoare de intenție către Institutul Național al Patrimoniului, iar documentul va fi trimis apoi la UNESCO, pentru a se intra pe procedurile specifice. El a spus că, printre altele, includerea unui obiectiv în Lista UNESCO reprezintă o mai bună vizibilitate pentru zonă, ceea ce va conduce și la creșterea potențialului turistic. Potrivit președintelui Flutur, Cultura Cucuteni este bine reprezentată în Suceava, unde există peste 150 de situri arheologice, dar și în alte județe din regiunea de Nord-Est, în Ucraina și în Republica Moldova. „Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din în Sumerul și Egiptul Antic, şi se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei. Aceasta civilizație este bine reprezentată în judeţul Suceava, unde avem peste 150 de situri arheologice, dar şi în judeţele din regiunea de Nord-Est, precum şi în Ucraina şi Republica Moldova”, a declarat preşedintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a arătat că la întâlnirile de la Muzeul Bucovinei din Suceava sunt prezenţi specialişti din Ucraina, din Cernăuţi şi Kiev.

România este reprezentată la aceste întâlniri de specialişti de la Institutul Naţional al Patrimoniului, directorii muzeelor din Regiunea de Nord-Est, directorii centrelor culturale din Suceava şi Botoşani, dar şi specialişti din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Reamintim că una dintre dintre cele mai mari descoperiri arheologice din perioada acestei civilizaţii a fost făcută în situl precucuteni I din comuna suceveană Baia săpăturile în această zonă fiind începute încă din anul 2012. Este vorba despre o locuinţă cu o suprafaţă 92 de metri pătraţi, care se estimează că ar fi din anul 5100-5200, înainte de Hristos. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, declara la vremea respectivă că aceasta este cea mai mare locuinţă din Europa pe acest nivel cronologic, descoperirea fiind una din cele mai importante făcute în ultimii 40 de ani în arealul Precucuteni-Cucuteni- Tripolie adică România-Republica Moldova-Ucraina.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava