MOPAN Suceava

Art. 224 din Codul civil prevede

Răspunderea civilă a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale

Dacă prin lege nu se dispune altfel, statul nu răspunde decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, autorităţilor şi instituţiilor publice care sunt persoane juridice şi niciuna dintre aceste persoane juridice nu răspunde pentru obligaţiile statului.

Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător şi unităţilor administrativ-teritoriale care nu răspund decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, instituţiilor şi serviciilor publice din subordinea acestora atunci când acestea au personalitate juridică.

Actiunea in despagubiri contra statului se poate intemeia pe dreptul intern (spre exemplu, art. 224 din acutalul Cod civil stabileste raspunderea de garantie a statului pentru toate autoritatile publice centrale), pe Dreptul Uniunii Europen (in acest sens este art. 47 din Carta Drepturilor Fundamentale ale UE) sau direct pe jurisprundenta CJUE (de ex., cauza Francovich sau cauza Oghieriakhi). Incalcarea Dreptului Uniunii poate fi invocata fara a fi necesara o prealabila hotarire de infringement (procedura prin care CE sau CJUE constata incalcarea de catre un stat membru a Dreptului Uniunii Europene)

In jurisprudenta mai recenta a CJUE s-a aratat ca, pentru a putea fi admisibila o actiune in despagubire contra statului, este necesara stabilirea unei incalcari suficient de grave a Dreptului Uninii. Ignorarea vadita a jurisprudentei CJUE in domeniu este o astfel de incalcare (solutie prezentata in cauza C 224/01, Kobler vs. Ostereich, 2003).

Solutie pentru cei care au fost deja executati silit:

Zehentner vs. Austria

In aceasta speta, CEDO a acordat debitorului daune morale de 30 mii euro pentru evacuarea din locuinta, in urmarea unei executari silite derulate in baza unui contract de credit ipotecar care continea clauze abuzive in acele executari silite incepute si finalizate in baza unor contracte de credit bancar (titluri executorii in ele insele, care au nevoie doar de o incuviintare a executarii. FARA VREO CALE DE ATAC.

Atunci ce putem face:

– toata lumea ne indruma sa depunem contestatie la executare si suspendarea executarii. Dar sa fie suficient: Nu.

Suspendarea se poate cere numai daca se depune o cautiune foarte mare, iar contestatia nu suspenda de drept executarea silita.

Deci ar trebui o alta actiune, comunitara.

Ca o concluzie eu zic ca da, ar fi posibila o astfel de solutie.

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava