MOPAN Suceava

Atmosferă de sărbătoare azi în campusul universitar sucevean. Deschiderea noului an academic a fost făcută mai întîi pentru profesori și invitați, iar apoi fiecare facultate în parte și-a organizat propria ceremonie. Invitatul special a fost anul acesta ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. El a declarat că este sigur că se poate face mai mult pentru educație, în așa fel încît să fim nevoiți mai degrabă să investim în școli, în cercetare, decît în instanțe și în penitenciare. „Am urmat facultatea de Drept cu gîndul că pot contribui la o schimbare în bine a României, imediat după 1990, cu credinţa că prin justiţie putem să schimbăm ceva în România. De mai mulţi ani cred că acest lucru nu este suficient. Este nevoie de educaţie. Fără educaţie, fără investiţie în educaţie, o să continuăm să fim nevoiţi să facem investiţii mai degrabă în instaţe, în tribunale şi, de ce nu, în penitenciare. Ce mesaj am pentru tinerii studenţi? Să nu vă lăsaţi pradă falselor valori, să nu credeţi că se poate obţine ceva fără muncă şi fără efort. E adevărat că la un moment dat în viaţă trebuie să ai şi puţin noroc, dar el nu vine decît pe baza unui efort constant pe care trebuie să îl facă, cred, fiecare. Nu neglijaţi lucruri al căror rost poate nu îl înţelegeţi la un moment dat, s-ar putea ca în viaţă să vină momente în care să vă întîlniţi cu oameni care să vă schimbe cursul profesional sau să vă schimbe viaţa. Ce vreau să vă spun este ca atunci cînd vă alegeţi calea de urmat să o faceţi nu doar din raţionamente foarte pragmatice, ci şi cu o anumită pasiune. Astfel, cred, şansele de a reuşi în viaţă sunt mult mai mari, se apropie cu adevărat de ceea ce vreţi să faceţi fiecare”, a declarat Robert Cazanciuc, ministrul Justiției.

Prezent şi el la festivitatea de deschidere, şi în calitate de fost student al USV, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a reiterat dorinţa înfiinţării unei Facultăţi de Medicină la Suceava.” E prima oară cînd vorbesc public despre acest lucru , dar am măsurat în zona medicală cîteva lucururi şi cred că la Suceava putem constitui şi o facultate de Medicină. Viziunea Guvernului s-a schimbat într-o măsură radicală şi vreau să vă anunţ că, în scurt timp, vom avea şi o dotare medicală calată şi pe pacient, dar şi pe cercetare. Sperăm ca pînă anul viitor, în primăvară, să primim un angiograf extrem de performant care să intre într-un regim mixt, şi tratament medical, intervenţii la infarct acut, dar şi în zona de cercetare, şi cred că trebuie să pornim cu curaj pe această nouă dezvoltare pe zonă medicală în care universitatea şi spitalul judeţean să lucreze împreună”, a declarat Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava.

În mesajul lui, rectorul Valentin Popa le-a adresat bun venit în special bobocilor şi studenţilor din Ucraina şi Republica Moldova şi a ţinut să remarce că USV a păstrat aproape constant numărul studenţilor, ceea ce arată creşterea interesului pentru universitatea noastră, cel puţin în regiunea de NE a ţării.” Ca la orice început de an universitar, daţi-mi voie, în primul rînd, să urez bun venit bobocilor noştri. Avem peste 2200 de tineri studenţi care vor începe astăzi cursurile universitare la programele de licenţă, zi şi învăţămînt la distanţă, şi peste 1000 de noi studenţi vor începe cursurile de masterat. Aş vrea, însă, să subliniez că în acest an avem şi 60 de noi doctoranzi, o creşrere substanţială faţă de anul trecut, cu 20% , lucru cu care ne mîndrim şi este unul dintre argumentele importante pentru a solicita Ministerului Educaţiei o suplimentare a locurilor bugetate, deoarece cele 30 alocate pînă în prezent sunt, evident, insuficiente pentru interesul acorat acestui ciclu Bologna. Universitatea noastră depăşeşte astăzi un număr de 9000 de studenţi la toate cele trei cicluri Bologna, deşi populaţia şcolară este într-o reală descreştere şi evident şi numărul de absolvenţi de liceu cu diplomă de bacaluaret. La nivelul ţării această descreştere este de aproximativ 15% şi faptul că noi, în universitatea noastră, avem păstrat aproape constant numărului studenţilor, arată creşterea interesului faţă de universitatea noastră, cel puţin în regiunea de NE a ţării. Doresc să urez un bun venit şi celor 125 de studneţi etnici români din Republica Moldova şi Ucraina care încep astăzi cursurile la licenţă, la masterat şi la doctorat”, a declarat Valentin Popa, rectorul USV. În anul academic 2014-201s5, aproximativ 2200 de studenți vor începe studiile de licență cu frecvență și la distanță, la cele 43 de programe de studii ale USV. Conducerea USV a decis menținerea taxelor de școlarizare la nivelul anului anterior. Şi la cazare taxele au rămas la nivelul an ului trecut. USV pune la dispoziția studenților un număr de 1105 locuri de cazare în cămine. Începând cu acest an universitar, USV oferă în plus față de anul trecut un număr de 42 de locuri de cazare în noul cămin din corpul N.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava