MOPAN Suceava

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, apreciază că ultimul Raport de țară realizat de Comisia Europeană are multe puncte care pot fi discutate, dar, în esență lucrurile nu se schimbă și România va rămâne cel mai probabil în continuare în afara spațiului Schengen. Nechifor a arătat că a participat recent  la dezbaterea organizată de către Delegația Comisiei Europene la București cu privire la raportul de țară observând nuanțele în care comisia zugrăvește progresul țării noastre în anul anterior, cu bune și cu rele. ”Comisia remarcă puternica creștere economică, consideră progresul înregistrat în mai multe domenii, inclusiv în cel al sănătății publice, chiar dacă aceasta nu este încă la nivelul european, dar critică în același timp modelul de creștere economică ca fiind prea mult bazat pe consum, considerând nivelul investițiilor situat la 23% din PIB datorat în mare măsură mediului privat. Este remarcată și rata redusă de 4,9% a șomajului din țara noastră, dar în același timp consideră că disparitățile și inechitățile sociale cresc, iar, din păcate, unul dintre cei mai dureroși indicatori statistici este acela că unul din doi copii din România riscă să trăiască în sărăcie. Cu toate acestea Comisia recunoaște faptul că în anul precedent s-au petrecut mutații importante pe piața muncii, dar acest lucru nu îl consideră întocmai pozitiv și citez ”creșterea puternică a salariilor în anul 2017, susținută și de majorarea cu 16% a salariului minim și de majorările salariale din sectorul public, riscă să exercite presiuni asupra competivității și inflației dacă nu va fi însoțită de măsuri corespunzătoare de impulsionare a productivității””, a spus Nechifor.

Nechifor vede trei frâne majore care impiedică România să reușească o mai bună performanță în sensul integrării europene

Raportul de țară, a menționat Nechifor, a fost publicat de către Comisie în urmă cu circa o lună, iar Guvernul României va prezenta un punct de vedere asumat ”însă, până atunci câteva considerații personale sunt necesare, tinând cont și de interacțiunile pe care le-am avut cu Cendrine de Buggenoms, șef de unitate al Comisiei Europene, în cadrul panelului cu tema ”Procesul de luare a deciziilor în administrația publică și managementul resurselor umane”.

Deputatul PSD de Suceava a identificat trei frâne majore care impiedică România să reușească o mai bună performanță în sensul integrării europene. ”În primul rând Comisia nu a susținut până în prezent modificarea profundă a legislației achizițiilor publice. Sunt sute de proiecte întârziate sau blocate de proceduri birocratice sau decizii inconsecvente ale instanțelor, iar asta înseamnă în mod evident mai puține investiții publice și un ritm nesatisfăcător al absorbției fondurilor europene pentru cadrul financiar multianual 2014 – 2020. În al doilea rând rata scăzută a șomajului de doar 4,9%, cea mai mică din ultimii 20 de ani, nu e un factor neapărat pozitiv. Competitivitatea în selectarea resurelor umane e mai scăzută și dacă presupunem, prin reducere la absurd, că România și-ar fixa o țintă de a construi 1000 km de autostradă în următorii 3 ani, cel mai probabil va fi extrem de dificil să angajam lucrători pregătiți pentru astfel de lucrări de infrastructură, la aces nivel. Și nu în ultimul rând, indicatorul sărăciei la nivelul copiilor din România a fost prezentat dintr-o perspectivă subiectivă. Evident sărăcia există și trebuie categoric adresată cu politici publice, dar realitatea este că familia modernă, emancipată, are de regula un singur copil, în timp ce numărul de copii este mult mai mare în familiile aflate mai degrabă într-o situație socială precară. Așadar, abordarea corectă ar fi fost cea prin care s-ar fi cuantificat numărul de gospodării, pentru a putea înțelege adevărata dimensiune a acestui fenomen și pentru a putea identifica acele măsuri punctuale prin care să se reducă disparitățile și inechitățile sociale”, a punctat Nechifor.

”În concluzie, raportul de țară are multe puncte care pot fi discutate, dar, în esență lucrurile nu se schimbă și România va rămâne cel mai probabil în continuare în afara spațiului Schengen și cu același mecanism de cooperare și verificare în vigoare, în pofida declarațiilor angajante făcute de către liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu referire la preluarea președinției rotative a Uniunii Europene de către țara noastră, începând cu 1 ianuarie 2019”, a concluzionat Cătălin Nechifor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava