Concert pascal
MOPAN Suceava

Actualul şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, respectiv Gheorghe Flutur, s-au aflat din nou, faţă în faţă într-o dezbatere publică care a avut loc joi pe tema unor probleme cu care se confruntă mai multe proiecte care se implementează în judeţ. Ultima întâlnire publică a celor doi a avut loc în vara anului 2013, atunci când a avut loc o dezbatere pe tema regionalizării. Întâlnirea de ieri a celor doi a avut loc în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean, convocată la iniţiativa consilierilor liberali, în cadrul căreia, printre altele, s-a analizat stadiul proiectelor „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”, „Sistemul integrat de management al deşeurilor”, dar şi a proiectului european pentru modernizarea Aeroportului „Ştefan cel Mare”. În timpul şedinţei, reprezentanţii opoziţiei din Consiliu Judeţean au acuzat faptul că proiectul „utilităţi şi mediu” va falimenta zeci de primării sucevene, au atras atenţia asupra problemelor financiare pe care le au localităţile, motiv pentru care nu pot plăti ratele la proiectul de gestionare a deşeurilor, dar şi asupra faptului că modernizarea aeroportului riscă să depăşească termenul de 31 iulie 2015, la care ar trebui să fie terminate investiţiile. Tot în cadrul şedinţei, Cătălin Nechifor a arătat că soluţia pentru „utilităţi şi mediu” ar fi ca împrumutul contractat pentru acest împrumut să fie preluat ca datorie publică de către Guvern. El a mai spus că în proiectul pentru gestionarea deşeurilor sunt două probleme majore, una fiind întârzierile înregistrate în construcţia gropii ecologice de gunoi din Pojorâta, şi alta cu privire la restanţele mari pe care primăriile sucevene le au la plata contribuţiilor proprii în cadrul proiectului.

În ceea ce-l priveşte pe senatorul şi co-preşedintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, acesta a luat cuvântul după prezentarea stadiului lucrărilor la Aeroportul „Ştefan cel Mare”. „Nu îmi doresc să politizez această şedinţă. Această iniţiativă a aparţinut consilierilor PNL care au convocat şedinţa pe patru teme. Şi cu bună credinţă vreau să vă spun câteva lucruri”, a spus Flutur. Făcând referire la aeroport, el a spus că nu vrea să fie critic, ci vrea să fie îngrijorat pentru că a văzut cum s-au amânat două termene pentru finalizarea lucrărilor, şi există riscul ca şi termenul de 31 iulie 2015 să nu fie respectat. Flutur a dat ca exemplul aeroportul din Iaşi, acolo unde lucrările de modernizare s-au făcut fără oprirea zborurilor, aşa cum s-a procedat la Suceava. „Domnule preşedinte, cu prietenie vă spun, ştiţi cât de greu va fi în ochii oamenilor să spună din nou că Suceava are aeroport? Asta mă îngrijorează. Nu vă feriţi. Am fost preşedinte de CJ, am fost ministru. Spuneţi Guvernului dacă nu se fac plăţile necesare, dacă trebuie vreo hotărâre cu norme de aplicare. Sunt nişte realităţi. Astăzi sunt ale dumneavoastră, pot fi ale noastre. Hai să vedem cum le rezolvăm”, a spus Flutur. El a subliniat că trebuie o colaborare pentru rezolvarea problemelor din judeţ, şi că şi opoziţia poate ajuta în acest sens. „Mai citeşte şi Victor Ponta criticile opoziţiei, şi poate, ca şi cu şoseaua de centură, mai de gura lui Flutur sau a altora, grăbeşte cât de cât să dea drumul la un tronson”, a arătat senatorul PNL, care a spus că a ţinut şi ţine în continuare la acest proiect şi trebuie să se facă ceva pentru accelerarea lui. În problema gestionării deşeurilor, el a ţinut să-l întrebe pe Cătălin Nechifor dacă anul acesta va exista un operator pentru sistemul de managementul deşeurilor. De asemenea, în cazul proiectului „utilităţi şi mediu”, în următorii 15 ani mai multe primării vor fi „în genunchi” din cauza datoriilor la creditul contractat. „Aici trebuie să ne dăm mâna cu toţii. E păcătos proiectul pornit în 2002. Toată lumea recunoaşte. Va trebui să găsim o formulă, va trebui să facem lobby toţi parlamentarii de Suceava, pentru că nu o să mă ajute unul din Teleorman. Noi trebuie să punem umărul şi o vom face pentru că sunt mulţi primari disperaţi. Şi poate că cei care trebuiau să fie în sală, cei care au promovat acest proiect, ar fi trebuit să dea mai multe explicaţii”, a precizat Flutur, care i-a mai transmis lui Cătălin Nechifor să-i cheme pe reprezentanţii Ministerului de Finanţe la Suceava pentru a vedea cu ochii lor centralele termice nefuncţionale construite prin acest proiect „şi să nu mai pună ANAF sechestre la primării”. Flutur i-a mai spus actualului preşedinte al CJ Suceava că atunci când el ocupa această funcţie, miniştrii Guvernului din vremea respectivă veneau la Suceava, motiv pentru care şi acum miniştri ar trebui să vină „pe tarla” să vadă probleme din judeţ.

La rândul său, Cătălin Nechifor a răspuns la fiecare problemă ridicată de Gheorghe Flutur, precizând că în cazul aeroportului Suceava, acesta nu a fost uitat, compania Tarom anunţând deja că va relua zborurile, dar şi că întârzierile la proiect nu sunt atât de mari încât să fie îngrijorătoare. Nechifor a mai spus că şi problemele cu decontările lucrările au fost rezolvate, în perioada în care Ministerul Transporturilor a fost condus de Dan Şova. El i-a amintit lui Flutur că la Iaşi, fostul preşedinte al CJ i-a lăsat actualului şef al administraţiei judeţene un fond de rulment de 50 de milioane de euro, iar plăţile s-au făcut mult mai rapid pentru lucrările de modernizare. Mai mult, Nechifor a arătat că la aeroportul din Iaşi noua pistă a fost construită într-o altă locaţie, motiv pentru care pe cea veche s-au putut opera zboruri. El a amintit că la aeroportul Ştefan cel Mare se realizează şi investiţii pentru modernizarea aerogării. În privinţa proiectului de gestionare a deşeurilor, Cătălin Nechifor a spus că licitaţia pentru desemnarea operatorului se poate organiza după finalizarea proiectului, adăugând că deşi sunt întârzieri, Suceava stă bine la implementarea acestui proiect comparativ cu alte judeţe. Nu în ultimul rând, făcând referire la „utilităţi şi mediu”, el a precizat că în perioada următoare Finanţele vor verifica acest proiect din toate punctele de vedere. „Soluţia poate fi discutat în situaţia în care FMI nu va mai avea memorandumul cu România. Aici vă rog la un efort comun. În condiţiile în care FMI va ieşi din această încastrare a noastră ca sistem economic putem să o discutăm. Dacă nu varianta care rămâne fezabilă este alocarea resurselor pentru localităţi de la Guvern”, a mai spus Nechifor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava