Concert pascal
MOPAN Suceava

Președintele Pro România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a solicitat Guvernului României, prin Ministerul Mediului și Consiliului Județean Suceava să găsească soluții urgențe pentru a stopa dezastrul ecologic provocat de gropile neconforme de deșeuri din județ. Cătălin Nechifor a făcut acest apel într-o conferință de presă susținută lângă depozitul neconform de deșeuri de la Fălticeni și lângă fosta groapă de gunoi a acestui municipiu, care a fost închisă conform în timpul mandatului de președinte al Consiliului Județean Suceava. Nechifor a spus că în momentul de față este de neînțeles faptul ce se întâmplă cu toate gropile de deșeuri neconforme din județ, amintind că în perioada când a condus Consiliul Județean Suceava, 2012 – 2016, au fost închise un număr important de gropi de gunoi, printre care cele din Fălticeni, Suceava, Vatra Dornei sau Câmpulung Moldovenesc.

„Din nefericire văd că de atunci și până acum lucrurile s-au stricat extrem de rău, aș putea spune într-o manieră aproape iremediabilă. Pentru că ce vedem astăzi, nu numai la Fălticeni, pentru că același peisaj îl avem și la Suceava, Gura Humorului, Stroiești și Rădăuți arată greșeli uriașe făcute de administrația centrală și județeană. Sunt greșeli care vor costa foarte mult mediul înconjurător pentru că aici puteți să vedeți dimensiunea acestui dezastru. Dacă în urmă cu trei ani exista doar această groapă închisă ecologic, de atunci și până acum, din 2016 și până în prezent au răsărit noi gropi, noi depozitări, nici măcar nu aș putea să spun că sunt semi-iligale, pentru că ele nu prea mai funcționează. Aceste gropi au avut o durată de viață care cam s-a depășit de foarte mult timp. Și iată că nici astăzi nu sunt luate măsuri. Este foarte trist și este greșit și ne va costa și foarte mult această indiferență a Guvernului și a județului, pentru că din nefericire o să plătim și foarte mulți bani ca și amendă la Uniunea Europeană, ca penalizare. Dar în egală măsură putem vorbi și de costuri de mediu. Chiar dacă aici la Fălticeni nu avem în proximitate un curs important de apă, dacă ne gândim la Gura Humorului, unde avem curs de apă, la Suceava, ne dăm seama că dimensiunea dezastrului este extrem de mare”, a spus liderul Pro România Suceava.

Nechifor: „Nu putem să ne batem joc de mediul înconjurător și de generațiile care vin”

Cătălin Nechifor a atras atenția că pe lângă gropile neconforme de la Suceava, Fălticeni, Gura Humorului și Rădăuți, între Stroiești și Ciprian Porumbescu a fost amenajat un alt depozit neconform de deșeuri, fiind contaminat deja un teren ca era sigur pentru mediu. „În 2016, atunci când am terminat mandatul de președinte al CJ Suceava, proiectul de ecologizare și de construcție a gropilor de deșeuri din județ era finalizat în procent de 99%. Au trecut de atunci trei ani și nu s-a făcut aproape nimic. Am văzut doar în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare doar o mașină de gunoi dusă la depozitul ecologic de la Moara și nu știu dacă astăzi funcționează și se operează acolo. Dar cert este că astăzi, în 21 iunie vedem cum mașini de gunoi sunt descărcate aici într-un sit crunt pentru mediu și pentru oameni”, a spus Cătălin Nechifor. În aceste condiții, președintele Pro România Suceava a solicitat Guvernului, Ministerului Mediului și Consiliului Județean Suceava să găsească de urgență soluții, inclusiv financiare, pentru a putea stopa acest dezastru ecologic.


Cătălin Nechifor toate gropile de deșeuri neconforme care au fost închise ecologic în timpul mandatului său de președinte al CJ Suceava sunt securizate „ca la carte”, noile depozite apărute au fost amenajate pe principiul „lasă că merge”. „Eu nu cred că putem accepta această noțiune <lasă că merge>. Din acest motiv cer public ministrului mediului, premierului României să găsească soluții pentru că și la Suceava, Gura Humorului, Fălticeni, Stroiești, Rădăuți există această stare de dezastru ecologic. Țin minte că aici la Fălticeni a fost prezentă și doamna Grațiela Gavrilescu. A fost de vreo două ori la groapa asta și de fiecare dată a venit cu scandal, cu discuții mai ample, dar nu s-a continuat cu nimic. Și nu cred că putem să acceptăm că Guvernul României și Consiliul Județean doar vin și nu fac nimic și doar asistă și tac neputincioși. Eu cred că ar trebui să-și facă datoria. Și cred că trebuie să cerem foarte puternic, pe o voce foarte bine ascultată, noului Parlament European, noii Comisii Europene să găsim soluții împreună. Nu putem să rămânem cu chestiunea asta doar în cârca noastră, nu putem să ne batem joc de mediul înconjurător și de generațiile care vin. Și chiar dacă va costa o sumă importantă de bani, eu spun că se merită. Așa că îi rog pe toți să fie solidari, să aibă atenție mare la mediu, pentru că aici vorbim despre generațiile viitoare și despre viața noastră”, a încheiat Cătălin Nechifor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava