MOPAN Suceava

Liderul Pro România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a anunțat de presă, că intenționează să inițieze o lege prin care să determine statul român să fie un partener corect al cetățenului. Cătălin Nechifor a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că îl bucură faptul că în urma alegerilor care au avut loc în cadrul partidului, la nivel central, va ocupa funcția de vicepreședinte pe domeniul administrației centrale. El a precizat că din această postură va demara o procedură de lucru în teritoriu pentru a găsi, pentru Pro România, specialiști buni din toată țara „astfel încât să putem veni cu expertiză pe această zonă a administrației centrale”. „Vin deja cu o idee, cu o propunere pe care o lansez public, pentru care o să facem și dezbateri. Este vorba despre o lege simplă pe care vreau să o inițiez și să o depunem ca și grup politic, o lege prin care să facem face să fie partener cu adevărat egal față de cetățean. Dacă un om spre exemplu sau o firmă în relația cu statul întârzie din varii motive un termen pe care statul l-a stabilit prin lege sau printr-o decizie internă, cetățeanul plătește penalități, dobânzi etc., dar sunt chestiuni care se duc mai departe nu doar în zona pecuniară. Pe de altă parte constatăm că în zona statului sunt foarte multe reglementări, foarte multe legi care presupun existența unor termene precise, cum ar fi la eliberarea unui certificat de urbanism. În acest caz ai termen 30 de zile. Problema este că în realitate nu se prea respectă și pentru că legea nu prevede și sancțiuni automat există tendința de a se întârzia de a lungi acest procedeu administrativ, iar în final cel care pierde este omul”, a declarat Nechifor.

Deputatul Pro România Suceava a spus că prin proiectul prin care îl va iniția vrea ca statul să respecte termenele pe care le impune. Cătălin Nechifor a precizat că atunci când vorbește de stat se referă la autoritățile publice locale, la instituții și la administrația centrală. „Dacă statul nu respectă acel termen foarte clar precizat legea pe care o propun amendează vechea legislație și spune că statul va plăti exact cum plătește orice om și partea de penalizare. Penalizare care merge în mod inițial către instituție, după care instituția poate să se îndrepte împotriva celor care au provocat acea întârziere. Și asta pentru că nu președintele României sau primul ministru, sau vreun primar e întotdeauna responsabil de întârziere”, a explicat deputatul Pro România. El a arătat că din păcate există și blocaje care apar la nivel aparatului administrativ iar lucrul acesta crea să îl corecteze prin proiectul de lege prin care îl va iniția. Cătălin Nechifor consideră că acest lucru e o chestiune corectă, pentru că trebuie să se înțeleagă faptul că în România este nevoie de predictibilitate, de a se înțelege că există termene foarte clare.

„Din nefericire legea în România a fost un pic superfluu și cred că e insuficient de bine fundamentată pe partea de obligații. Avem foarte multe drepturi, statul are foarte multe drepturi, dar trebuie să aibă și obligații. Și la fel ca și cetățeanul va plăti acea instituție sau autoritate, inclusiv daune, către persoana care nu și-a putut obține un document important, sau către cel care, de exemplu, vrea să facă o fabrică și  cineva și i-a dat foarte târziu PUZ-ul sau PUD-ul, sau autorizația de construcție de la primărie sau nu știu ce aviz de la mediu. Și atunci, evident că va răspunde instituția, răspunde angajatul și cred că în felul vom putea încerca să disciplinăm puțin zona publică. Acum statul e sus, deasupra tuturor și regulile sunt pentru cei mici. Asta vreau să fac, o lege prin care să determinăm statul să fie exact partener corect cu cetățeanul, nu mai mult, nu mai puțin, dar să aplicăm aceleași reguli și să plătească cei care au greșit cu adevărat”, a încheiat Cătălin Nechifor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava